8.8 C
Rapla
Esmaspäev, 20 mai 2024
ArvamusArhitekti autoriõiguste eiramisel on oma hind

Arhitekti autoriõiguste eiramisel on oma hind

Elvi Tuisk, advokaadibüroo RASK advokaat

Arhitektide loodud teosed on kaitstud ja nende muutmiseks või kasutamiseks on vajalik autori nõusolek. Hoonetega seotud autoriõigused ja kohustused on praktikas aga raskemini üldiste reeglite alla paigutatavad kui näiteks kujutavas kunstis. Paljud rikkumised tulenevad siiski mitte seaduse keerukusest, vaid eelkõige arhitektide õiguste teadvustamata jätmisest või ignoreerimisest.
Arhitektist teeb autori tema loominguline panus loodavasse objekti – kui arhitekt kujundab objekti, tehes vabu ja loomingulisi valikuid, on tal automaatselt autoriõigused oma teosele. See tähendab, et arhitekti loodud hooned, sisekujundused ja maastikud on autoriõigusega kaitstud ning arhitektil on õigus otsustada nende kasutamise ja muutmise üle.
Teose kasutamine hõlmab näiteks koopiate tegemist, levitamist või avalikustamist, aga ka teose muutmist. Praktikas võib see tähendada samasuguse arhitektuurse lahenduse realiseerimist, hoonele juurdeehituste tegemist või lihtsalt ülevärvimist, samuti maja pildistamist ja foto hilisemat levitamist.
Üldreegli kohaselt vajab igasugune teose kasutamine autori nõusolekut, välja arvatud 

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare