4.9 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
TarbijaTööandja peab õpetama töötajat ohutult tööd tegema

Tööandja peab õpetama töötajat ohutult tööd tegema

Töötaja küsib: Läksin tööle uude kohta, kus tuleb kasutada tugevasti lõhnavat kemikaali. See paneb mul tööpäeva lõpuks pea valutama. Mulle keegi selle kemikaali kohta midagi ei rääkinud ja teised kõik kasutavad seda. Ma ei julge küsida ka, et millega on tegu ja kas ma võiks näiteks maski kanda. Ma ei tea ka, kust ma selle maski saaks.

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Tööandja peab õpetama töötajat ohutult tööd tegema. Selleks, et töötaja oleks töökeskkonna riskidest teadlik ning oskaks neid vältida ja vähendada, on vaja läbida juhendamine ja väljaõpe.
Kui töökohal kasutatakse ohtlikku kemikaali (kemikaali pakendil on piktogrammid, nurgale toetuv punase servaga romb, mille sees on ohusümbol), peab tööandja töötajat selleks eelnevalt juhendama ja välja õpetama. Vajadusel peab tööandja andma töötajale ka isikukaitsevahendid ning õpetama nende kasutamist.
Ohtliku kemikaali kohta peab ettevõttes olema eestikeelne ohutuskaart. Enne, kui tööandja annab ohtliku kemikaali töötaja kasutusse, peab tööandja töötajat juhendama, vähemalt kasutatava kemikaali ohutuskaardi alusel.

Ohtlike kemikaalide kasutamisel peab juhendamine sisaldama infot tööl kasutatavate ohtlike kemikaalide ja neid sisaldavate materjalide
* võimalikust mõjust tervisele;
* toime vähendamiseks kasutatavatest asjakohastest isikukaitsevahenditest;
* riskianalüüsi tulemustest;
* kõikidest ohutusandmetest, mida tarnija on ohtliku kemikaali kohta esitanud ohutuskaardil;
* sisalduse mõõtmise tulemustest töökeskkonna õhus ja piirnormidest;
* kasutamisel tööd reguleerivatest õigusaktidest.

Kui kemikaali ohutuskaart näeb ette isikukaitsevahendite kasutamist, peab tööandja sobivad isikukaitsevahendid töötajale väljastama. Info vajalike isikukaitsevahendite ja nende kaitseomaduste kohta (nt kinda materjal, hingamisteede kaitsevahendi tüüp) on toodud ohutuskaardil 8. jaos. Ka isikukaitsevahendite kasutamist peab töötajale õpetama. Näiteks, kuidas panna ette maski nii, et maskist oleks kasu. Samuti võib olla vaja töötajale selgitada, et kindad tuleb panna varrukate alla, sest nii ei satu pritsimise korral kemikaal kindasse.

Tööandja peab korraldama igale töötajale juhendamise ja väljaõppe olenevalt tööst, mida töötaja teeb. Juhendamine ja väljaõpe tuleb ka registreerida, et selle läbimist hiljem tõendada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare