2.7 C
Rapla
Teisipäev, 21 mai 2024
LisalehtKäsitöölaneSõira tegemine

Sõira tegemine

Sõir ehk kohupiimajuust on vahest kõike tuntum seto toit, mille armastajaid leidub ka nende hulgas, kellel endal seto juuri pole. Terje Raudsepa sõnul pole sõira puhul küll üht kindlat retsepti, igal tegijal on see natukene omamoodi ja lõpptulemus oleneb palju sellest, millist piima ja kohupiima kasutatakse.

Vanasti oli praktiliselt igas talus oma lehm, kellelt saadi kõik piimatooted, aga tänapäeval on juba hästi, kui mõlemad on ühelt ja samalt tootjalt.
Kasutatavate koguste kohta on Terje oma tädilt uurinud ja saanud vastuseks, et tädi paneb neli pakki kohupiima ja liitri piima, kuid piima puhul kõike ei pane – kohvi peale peab ka sortsuke jääma.
Kohupiima kohta on hea teada, et mida rasvasem on kohupiim, seda kreemisem sõir jääb. Väherasvase kohupiimaga jääb sõir aga tihkema ja juustusema tekstuuriga. Kindlasti tuleb jälgida, et kohupiimas ei oleks lisaaineid ja ricotta kohupiim sõira jaoks ei sobi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare