5.7 C
Rapla
Laupäev, 15 juuni 2024
TarbijaAlla 7-aastane laps võib tööd teha võlaõigusliku lepingu alusel

Alla 7-aastane laps võib tööd teha võlaõigusliku lepingu alusel

Lapsevanem küsib: Minu 5-aastane laps kutsuti osalema teatrilavastusse, millise lepingu peaksime sõlmima?

Vastab Olena Smolska, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Töölepingu seaduse kohaselt ei saa tööandja sõlmida töölepingut alla 7-aastase lapsega, kuna nende jaoks on töö tegemine keelatud. Siiski on mõnikord vaja kaasata lapsi kergemale tööle kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamivaldkonnas. Mõnel juhul võib lapsele seal osalemise eest maksta tasu ja loomulikult tasub eelnevalt läbi rääkida tingimused, mille alusel laps seal osaleb, ning sõlmida asjakohane leping.
Kuna tööleping sõlmitakse isiklikult ja antud juhul ei täida lapsevanem tööülesandeid, ei ole ka alust lapsevanemaga töölepingu sõlmimiseks. Sellisel juhul on tööandjal mõistlik sõlmida võlaõiguslik leping lapse vanema või seadusliku esindajaga. Lapsevanem peab enne lepingu sõlmimist hindama, kas pakkumine sobib tema lapsele ja kas ülesande täitmine on ohutu, samuti kas laps on nii füüsiliselt kui ka vaimselt valmis antud tegevustes osalema. Loomulikult on oluline selgitada lapsele, mida temalt nõutakse ja mida ta peab tegema. Samuti tuleb arvestada lapse arengutasemega, ehk kas laps saab aru, mida temalt oodatakse, ja kas ta tegelikult tahab tegevustes osaleda.
Samuti ei tohi tööandja unustada, et kuigi tegemist ei ole töösuhtega, tuleb võlaõiguslik leping siiski registreerida töötamise registris ja märkida lisaväljale, et tegemist on alla 7-aastase lapsega.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare