Ulvi Blande
Praegu on vรคga moes panna toitudele huvitavaid nimesid ja see tekitabki huvi, millega tegu. Proovisin seekord teha saiakesi prantsusepรคraselt. Brioลกi (Brioche) tainas erineb tavalisest saiatainast sellepoolest, et sisaldab palju rohkem muna ja vรตid. Tainale ei lisata ei vett ega piima. Mind vรตlus selle tegemise juures asjaolu, et taina vรตib eelmise pรคeva รตhtul valmis segada ja panna kรผlmkappi kerkima.
Vaja lรคheb: 15 g pรคrmi, 3 muna, 5,5 dl nisujahu, 0,5 dl suhkrut, 0,5 tl soola, 180 g toasooja vรตid,
rabarberit, tuhksuhkrut.
Vanillikreem: 3 munakollast, 0,75 dl suhkrut, 2 sl maisitรคrklist, 1 dl piima, 1 dl vahukoort, 2 tl vanillisuhkrut, 15 g vรตid, tuhksuhkrut.
Tee nii: Saiataina tegemiseks pudista pรคrm kaussi, lisa munad, jahu, suhkur ja sool ning sega lรคbi. Sรตtku tainast umbes 5 minutit, siis lisa vรคikeste portsudena hulka pehme vรตi. Sรตtku kรตik รผhtlaseks. Kata tainakauss toidukilega ja pane kรผlmkappi. Lase tainal kรผlmas kerkida jรคrgmise pรคevani.
Vanillikreemi tegemiseks sega kausis kokku munakollased, suhkur ja maisitรคrklis. Vala potti piim ja vahukoor, kuumuta keemiseni. Tรตsta pliidilt ja sega hulka vanillisuhkur. Vala kuum vedelik kogu aeg segades munasegu peale, sega hoolikalt lรคbi ja vala kogu segu potti. Kuumuta madalal kuumusel ja kogu aeg segades, kuni kreem muutub paksemaks. Tรตsta pott pliidilt ja sega hulka vรตi. Lase jahtuda ja tรตsta kuni kasutamiseni kรผlmkappi.
Vรตta tainas kรผlmkapist vรคlja ja hoia toasoojas 30 minutit. Seejรคrel jaga 12 osaks ja vormi pallideks. Rulli pallid umbes 1 cm paksusteks ketasteks ja tรตsta kรผpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale veidi suhkrut ja lase kaetult toasoojas kerkida tund aega.
Koori rabarberid, lรตika umbes 7 cm juppideks ja lรตika jupid veel omakorda pooleks. Suru saiaketta keskele sรผvend (mina kasutasin selleks morsiklaasi, mille kastsin enne vette), tรตsta sinna umbes 1 sl vanillikreemi ja aseta peale rabarberid. Kรผpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni saiakesed on kenasti kuldsed.
Lase veidi jahtuda ja puista enne serveerimist peale natuke tuhksuhkrut.
Retsept: https://www.kliendilehed.ee