2.2 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
PersoonSaage tuttavaks – Raplamaa esimene teraapiakoer Cammi

Saage tuttavaks – Raplamaa esimene teraapiakoer Cammi

Maikuus kolmeaastaseks saav kollane labradori retriiver Cammi sooritas tänavu sõbrapäeval edukalt kutse-eksami ja moodustab koos oma omaniku Tiiu Varikuga Rapla maakonna esimese teraapiakoeratiimi.

Juba enne, kui Tiiu ja Cammi esimest korda kohtusid, mõlgutas Tiiu mõtteid, et just tema peres võiks kasvada üks tore teraapiakoer, kellega saaks üheskoos inimestele toeks ja abiks olla. Kui Tiiu koos elukaaslasega oli Märjamaa valda Valgusse oma majja kolinud ja Tiiul tuli mehe töö tõttu vahel öösiti üksi olla, tekkis naisel mõte võtta seltsiliseks koer. Naine tunnistab, et koera võtmise soov oli tal juba varem, aga maakodus elades nõustus mõttega ka mees.
Üheskoos erinevate koeratõugude kohta uurides jäid sõelale labradori retriiver ja kuldne retriiver. Viimane langes siiski lõpuks välja, kuna Tiiu leidis, et kuldse retriiveri kaunis kuldne pikk karv vajaks rohkem hoolt, kui temal jaksu oleks. Ja nii nad Reval Dream’i kennelist endale uue sõbra, kollase labradori retriiveri Cammi leidsidki.
Just labradori retriiveri kasuks otsustati tänu sellele, et see tõug on tuntud oma peresõbralikkuse poolest. Tiiu kindel soov oli, et tema koer oleks selline, keda võiks igaüks, nii suur kui ka väikene, igalt poolt igal ajal vabalt ja kartmata katsuda. Cammi on hea seltsiline, kuid ei ole sugugi nii hea öine valvur. „Kui varas tuleks, siis ta ilmselt tervitaks teda sabaliputusega ja aitaks kõik asjad üles otsida,“ ütleb Tiiu naerdes. Kuigi ta ei ole kuri koer, annab ta vähemasti alati märku, kui keegi on läheduses, sest ta on väga uudishimulik.
Tiiu sõnul ei ole Cammi just kõige tavapärasem labradori retriiver, sest ta on võrreldes teiste tõukaaslastega küllaltki rahulik koer, kuid siiski uudishimulik. Lõhnad võivad teda paeluda liigagi. „Kui nina on maas, siis kõrvad ei kuule,“ naljatleb Tiiu. Cammi eristub tüüpilisest labradori retriiverist ka oma söögiisu poolest. Neid koeri tuntakse kui ääretult kärsituid maiusenurujaid, kes võivad kergelt ülekaaluliseks muutuda, aga Cammi on siiski pigem valiv oma toiduga.

Harjutamine on võti
Kui nüüd rääkida Cammi suurepärastest sotsiaalsetest oskustest ja sõnakuulelikkusest, võib kindel olla, et selle taga on koera tublid omanikud, kes temaga juba kutsikaeast peale on korra nädalas koertekoolis käinud ja temale sõnakuulelikkust juba maast madalast õpetanud.

Stina Andok/ fotod: Siim Solman
Loe pikemalt 4. mai Raplamaa Sõnumitest

cammy