11.6 C
Rapla
Teisipäev, 26 sept. 2023
ArtikkelEmpaatia kui kingitus mõistmaks teisi

Empaatia kui kingitus mõistmaks teisi

Neljapäeval, 7. juulil korraldati Raplas Angala väekojas jututuba empaatia teemal. Õhtut viis läbi Jaanika Malinski, kes jagas enda kogemusi empaat olemisest ja andis nõu, kuidas sellega toime tulla.

Empaadid ehk ülitundlikud inimesed on need, kes tajuvad teiste emotsioone. Piir nende enda ja teiste tunnete vahel on hägune. Neil on raske viibida avalikus kohas, sest teiste inimeste lähedus väsitab neid. Sageli võivad empaadid tunda lausa füüsiliselt teise inimese valu.
Psühholoogid seletavad sellise ülitundlikkuse tekkimist raske lapsepõlvega. Kui elatakse koos inimesega (näiteks lapsevanemaga), kelle puhul ei tea kunagi, mis tujus ta on, siis ollakse sunnitud õppima teiste tunnetest aru saama, et osata vastavalt sellele käituda.
Esimene samm üleliigsete emotsioonidega tegelemisel on probleemi teadvustamine. Emotsioonile tuleb nimi anda, aru saada, mida üldse tuntakse. Malinski sõnul meenutab see õudusfilmidest tuttavat deemonite alistamist

Helerin Väronen / foto: Alice Võsu
Loe pikemalt 13. juuli Raplamaa Sõnumitest

Kõik uudised
Kuulutused