4.4 C
Rapla
Neljapäev, 25 apr. 2024
ArtikkelRapla väikelaste vanemad on kimpus lasteaiakohtadega

Rapla väikelaste vanemad on kimpus lasteaiakohtadega

Raplamaa Sõnumite toimetuse poole pöördusid kaks murelikku alla kolmeaastase lapse vanemat, kes olid sattunud kimbatusse, kui proovisid Rapla valla piires leida oma lapsele sobilikku lasteaia või lastehoiu kohta.

Rapla vallas tegutseb kaheksa lasteaeda. Nendest neli, Päkapikk, Naksitrallid, Kelluke ja Pääsupesa, tegutsevad Rapla linnas. Sealhulgas on Pääsupesa erilasteaed, kus õpivad kahes tasandurühmas üksnes erivajadustega lapsed. Ka erivajadustega laste nimekiri on pikk, seda just maakonna lõikes ning kindel on, et erivajadustega laste jaoks ei ole Rapla maakonnas püsivat lahendust täna veel leitud.
Need lapsevanemad, kes meie poole pöördusid, otsivad kohta Rapla tavalastele mõeldud lasteaedades. Last lasteaia järjekorda pannes saab esitada oma kolm eelistust ning märkida tuleb ka koha soovimise aeg. Mõlemad lapsevanemad soovisid, et nende laps saaks alustada lasteaias käimist selle aasta sügisel.
Lapsevanemate endi ja nende laste huvide kaitsmiseks jäävad nad selles loos anonüümseks. Lapsevanem Silvia (nimi muudetud) kasvatab kahte last, kellest üks saab kolmeaastaseks mõne kuu pärast. Ta selgitab, et on teadlik, et lasteaedades on pikad järjekorrad ning soovitud ajal koha saamiseks on mõistlik laps järjekorda panna niipea, kui laps on sündinud. Silvia ei ole aga alati Rapla valla elanik olnud ning registreeris end koos lapsega siia valda alles hiljaaegu. Seetõttu ei olnud tal varem võimalik oma last valla lasteaedadesse järjekorda panna.
Silvia olukord on sellevõrra keerulisem, et noor ema on tubli vabatahtlik, kellele pakuti ka palgalist tööd, millest naine on unistanud juba kaua. See töökoht aga ei oota, kuni naine leiab oma lapsele lasteaiakoha, vaid soovib Silviat tööle juba uuest aastast. Kohvikus koos oma väikese, kuid väga aruka lapsega istudes väljendab naine muret, et tema elu on praegu justkui seisakus. Ukse taga, siinsamas, on see, millest ta on unistanud, ta on valmis seda ust avama, aga ei saa. Ka kõrval toolil istuv laps avaldab siirast soovi minna lasteaeda.
Teine lapsevanem, kes meie toimetuse poole pöördus, on kolme lapse ema Tiiu (nimi muudetud), kelle noorim laps saab juba paari kuu pärast kolmeseks. Edasipüüdlik ema oli võtnud plaani minna kõrgkooli edasi õppima ning ka töökoht oli juba välja vaadatud. Ometi edasipüüdlikkusest üksi kasu ei olnud ning praeguse seisuga jäävad mõlemad unistused kättesaamatuks, kuna ta ei saanud lapsele Rapla linna lasteaedades kohta.
Tiiu ja Silvia soovisid võimalusel kohta ka Rapla lastehoidudes, eelistatult kas Janne või Sinilinnu lastehoius, kuid kuna ka neis on kohad täis ja lapsed juba järjekorras, tuli kaaluda teisi variante. Rapla kolmas lastehoid Bambi kannatab hetkel kahjuks halva maine all ning ei ole lapsevanemate seas just kuigi populaarne. Sisuliselt tähendab see olukord, mil paralleelselt on täitunud nii lasteaedade kui ka lastehoidude kohad, et laps tuleks soovitud ajaks järjekorda panna n-ö igaks juhuks nii valla lasteaeda kui ka lastehoidu tagamaks, et vajalikul hetkel oleks lapsel igal juhul koht olemas.
Lisaks lapsehoius lapse hoidmisele on võimalik kasutada lapsehoiuteenust oma kodus, nii et lapsehoidja, kes saab tunnitasu, tuleb last tema koju hoidma. Tiiu küll kaalus seda varianti, kuid otsustas loobuda, kuna talle tundus rahalises mõttes ebaloogiline maksta hoidjale sama summat tema lapse hoidmise eest, mis talle oleks makstud tööl käimise eest.
Rapla kolmest lastehoiust on kõige kauem tegutsenud Janne Lastehoid, mille omanik ja professionaalne lapsehoidja Janne Liidik soovitab tööga seotud dilemmade puhul kaaluda, mis on elus hetkel olulisem. Kas see töö, mis nüüd ei kannata oodata, on ka neid pingutusi väärt või mitte.

Järjekorra süsteem on ebaselge
Rapla vald hüvitab lapsevanematele lapsehoiuteenuse tasu juhul, kui laps on taotlenud valla lasteaias kohta, kuid pole seda soovitud ajaks saanud. Rapla valla haridusnõuniku Tiina Roosimägi sõnul on Rapla valla kolm linnasisest lasteaeda ühe järjekorra süsteemiga ja ülejäänud seisavad omaette. See tähendab, et kui ei ole soovitud ajaks kolme eelistatud linnasisesse lasteaeda kohta saanud, on alust hoiukoha saamisel taotleda vallalt teenuse tasu hüvitamist.

Stina Andok / foto: Jaak Kadarik
Loe pikemalt 19. oktoobri Raplamaa Sõnumitest

8 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare