spot_img
1.6 C
Rapla
Kolmapäev, 8 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
ArtikkelKodu-uurimiskonverentsile esitati 21 tööd

Kodu-uurimiskonverentsile esitati 21 tööd

Õpilaste ja õpetajate hoiakud riigigümnaasiumi suhtes, noorte suhtumine suguvõsauurimisse, Balti kett, leegionäride mõju Rapla korvpallimeeskonnale, õuemängud suguvõsakokkutulekul – need on mõned teemad, mida õpilased on uurinud.

Just heade ja huvitavate teemade (küsimuste) leidmist soovis kodu-uurimiskonverentsil osalenud noortele oma tervituskõnes Rapla maavanem Tõnis Blank. Raplamaa õpilaste kodu-uurimiskonkurss, mis taastati 2013. aastal, toimus tänavu juba neljandat korda. Seekord nädal tagasi, 2. novembril, hingedepäeval, esimese lumega. Nagu ikka oli korraldajaks MTÜ Koduloolane ning suure töö tegi ära Rap­la maavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Age Tekku.
Sel aastal oli konkursile esitatud 21 tööd kokku seitsmest koolist, kõige rohkem töid oli Märjamaa gümnaasiumist (8) ja Rapla ühisgümnaasiumist (6). Kaks tööd oli Kohila gümnaasiumist ja Kaiu põhikoolist ning ühe tööga olid sel aastal esindatud Valgu põhikool ja Rapla Vesiroosi gümnaasium. Ühe väga huvitava Märjamaa valda puudutava töö oli esitanud Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilane.

Traditsioonilised teemad
Kõige nooremas vanuserühmas kirjutati vanaisade-vanaemade kooliteest ja lapsepõlvemälestustest. Eks see ongi parim viis kodu-uurimisega algust teha – koguda mälestusi oma kõige lähedasematelt. Töödes oli tunda täiskasvanute (õpetaja, lapsevanema) abistavat kätt, kuid seegi on täiesti loomulik ja see teeb ainult rõõmu, kui õpetajad suunavad lapsi mälestusi koguma. Mõni noor autor on küll töös tunnistanud, et tema küsimise peale pani vanaema ise oma mälestused kirja, aga initsiatiiv selleks on tulnud ikkagi lapselt.
Kõige rohkem töid – kuus – oli selles vanuserühmas Märjamaa gümnaasiumist (õpetaja Eve Burmeister). Need olid rõõmsad, elavad ja hästi kirjutatud tööd. Tuleb veel märkida, et kõige nooremad kirjutajad olid oma uurimuse koostamise ajal alles 2. klassi õpilased.
Kohila gümnaasiumist oli kaks tööd, mõlema juhendajaks Ülle Pihlapuu ja Merike Tiidrus. Kohila lapsed olid teinud intervjuu oma huvitava elukäiguga vanaisaga. Kohila gümnaasiumis on aastaid korraldatud õpilaste uurimistööde konverentse ning selle kooli õpilasi iseloomustab oskus oma töid väga hästi esitleda.

Inge Põlma / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 9. novembri Raplamaa Sõnumitest

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused