6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelMärjamaa vallast osales Robotexil seitse võistkonda

Märjamaa vallast osales Robotexil seitse võistkonda

Vaid paarkümmend aastat tagasi kuulusid robotid ulmevaldkonda. Nad tegid tegusid märulifilmides ja etendasid tihtipeale pahasid. Eriti eredalt on nad meeles Terminator 2-st, kus arvutivõrk SkyNet oleks äärepealt jõudnud tehisintellekti tasemele ja asunud täide viima maailmavallutuslikke plaane. Tegelikkuses on robotid hoopis lahedamad.

Igaüks sai selles veenduda möödunud nädalavahetusel, 2.-4. detsembril, kui Tallinna Tehnikaülikooli spordihoones toimus Robotex. Eriti vahvaks muudab asjaolu see, et üks Märjamaa valla kool – Varbola lasteaed-algkool – võttis sellest osa kõigi oma õpilastega.
Robotex on Euroopa suurim robotivõistlus. Külastajaid kogunes tänavu 16 000. Sellega ületas võistlus eelmisel aastal saavutatud neljateist tuhande piiri. Statistikat veel: kokku osales 23 võistlusel 912 robotit kahekümnest riigist. Võistlejate arvu poolest oli esikohal Eesti 1803 osalejaga, järgnesid Läti 145 ja Leedu 88 võistlejaga. Noorim võistleja oli nelja- ja vanim kuuekümne kaheksa aastane.
Korraldajate sõnul on Robotexi eesmärk ja soov äratada lastes ja noortes huvi tehnikaerialade ja teaduse vastu ning olla number üks teerajaja insenerierialadele õppima minemisel. Et seda saavutada, hakkab töö pihta päris noortega. Võtame kasvõi selle tubli nelja-aastase, kes noorima võistlejana robotit ehitama tuli. Kiita võib ka Varbola lasteaia-algkooli pealehakkamist, kes otsustas Robotexile minna in corpore – kõik üksteist õpilast koos. Esimese, teise ja neljanda klassi õpilased moodustasid kolm võistkonda teemakohaste nimedega Digihundid, Bitid ja Baidid.
Kooli direktor Eli Laaser selgitas, et nende väärtus ja moto ongi see, et kõike tehakse koos. Esimese klassi õpilased ehk Digihundid osalesid Lego WeDo võistlusel ning Bitid ja Baidid võtsid mõõtu ProgeTiigri haridusrobotite võistlusel. Neljanda klassi õpilased said sedavõrd hästi hakkama, et võitsid eriauhinna, milleks oli kaks Edisoni haridusrobotit.
Varbola lasteaia-algkooli õpilaste juhendaja Elyna Nevski rääkis, et lõbusad nimed oma võistkondadele mõtlesid õpilased ise. Veel oktoobrikuus ei olnud kindel, kas Robotexist osa võtta või mitte. Otsuse lihtsustamiseks korraldati isegi projektipäev, mille tulemusena saadi õpilaste vanematelt signaal, et võiks üritusele siiski minna. Sama soovisid ka õpilased. Nüüd seda otsust ei kahetseta. Nevski tõdes, et kuigi robotite ehitamise oskused olid õpilastel üsna tagasihoidlikud, on see vaid üks osa mastaapsest üritusest. Tema sõnul oli vähemalt sama oluline ka sotsiaalsete oskuste parandamine ja ettevõtliku suhtumise edendamine, mis Robotexiga kaasnes.

Siim Jõgis / foto: Siim Solman
Loe pikemalt 7. detsembri Raplamaa Sõnumitest

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare