7.2 C
Rapla
Laupäev, 13 apr. 2024
ArtikkelKirik täis muusikat ja kuulajaid

Kirik täis muusikat ja kuulajaid

Tiiu Luht / foto: Armar Paidla

Arvo Pärdi päevade muusikaprogrammi iseseisvate ja erinevate kavade ja pealkirjadega kontserdid liiguvad Nargenfestivali suve lõpuna 2.-11. septembrini Eesti kirikutes ning tänavuse laste ja noorte kultuuriaasta puhul ka kooliaulates. Mitmete suuremate paikade kõrval põikas väärt muusika tuur ka Raplasse.

Raplas kandis kontsert pealkirja „Summa“, kavas oli kaks meest: Arvo Pärdilt „Kollaaž teemal B-A.C-H”, „Aadama itk”, „Summa” ja „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks” ning Pärt Uusbergi „Armastuse ülemlaul”, mis eelmisel päeval, 2. septembril oli kõlanud Tallinnas Jaani kirikus maailma esiettekandena. Kontserdi kavalehel on lisatud, et Arvo Pärdi teosed varasest ja hilisest loomeperioodist moodustavad temaatilise silla barokiaja suurmeistri J.S. Bachi ja Eesti noore helilooja Pärt Uusbergi uusima loominguga.
Kontserti Rapla Maarja Magdaleena kirikus oodati suure huviga. Pärt Uusberg oli omakorda rõõmus, et eelmisel päeval Tallinnas esitatud kava sai kuulata ka tema kodukirikus Raplas. Ta meenutas, et nooremana armastas ta kuulata Arvo Pärdi muusikat just Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkesri esituses ja seepärast oli tal hea meel Tõnu Kaljuste ettepaneku üle kirjutada Pärdi päevade avakontserdiks eestikeelne muusikateos.
Kaljuste on nimetanud Uusbergi üheks eesti heliloojaks, keda Pärdi looming, nagu mitmeid teisigi, on mõjutanud ja samas kelle lihtsus ja siirus tema loomingus köidab. Kui tuli tellimus, haaras Uusbergi mõte Pauluse esimesest kirjast korintlastele. Kirja sisult sügavaid, lihtsaid ja inimlikke sõnu oli ta mõtetes alati kandnud ja selle pakkus ta nüüd omalt poolt tekstina välja. Nii sündiski „Armastuse ülemlaul” segakoorile, vokaalkvartetile ja keelpilliorkestrile.
Rapla kirik oli 3. septembri õhtul täis muusikat ja kuulajaid. Selline orkester, koor, dirigent Tõnu Kaljuste, heliloojad, muusika ei ole väikelinnas igapäevased. Üheltpoolt lihtne, teiseltpoolt võimas. „Armastuse ülemlaulu” kuulates võib sõnadesse kinni jääda, muusikata poleks nii olnud. Tahaks kuulata veel ja veel.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare