15.5 C
Rapla
Reede, 29 sept. 2023
ArtikkelKohila kooli õpetaja viib juba aastaid õpilasi Kuutsemäele suusatama

Kohila kooli õpetaja viib juba aastaid õpilasi Kuutsemäele suusatama

Katri Reinsalu / Foto:  Merike Tiidrus.

Kohila gümnaasiumi klassiõpetaja Merike Tiidrus on võtnud südameasjaks võimaldada oma kooli õpilastele ka talvist meelelahutust. Tänavu said Kuutsemäel ilmselt esimest korda sel talvel suusad alla 62 põhikooli õpilast ja 20 gümnaasiumiastme noort.

Merike meenutab, kuidas selline traditsioon seitse aastat tagasi alguse sai. Nimelt küsisid tema tollased õpilased õpetajalt, miks kõik ekskursioonid kevadel toimuvad. Miks ei võiks ka talvel kuskil käia. Küsimus jäi õpetajat painama ja kuna Merikesele endale talisport väga meeldib, võttiski ta plaani lastele talvist meelelahutust pakkuda.
Esimestel aastatel külastati näiteks Ahhaa keskust, talispordimuuseumi ja Otepää looduskeskust, käidi Aura veekeskuses ujumas ning harrastati Piiri spordi- ja puhkekeskuse lähistel murdmaasuusatamist. Ühtlasi käidi Jääaja keskuses ja räätsamatkadel.
Juba esimesest aastast alates oli kaasas õpetaja Leo Hansar. „Tema juhendamisel oleme õppinud väga palju uut just murdmaasuusatamises,“ räägib Merike. Soovist edasi areneda seati ühel hetkel siht Kuutsemäe poole. Tänavu oligi neljas aasta, kui talvel käidi Kuutsemäel.
Esimesel kuuel aastal osales talvistel väljasõitudel iga aasta umbes 45 last 3.-9. klassini. Tänavu tehti rekord. Kolmepäevane laager toimus 25.-27. jaanuaril ning sellest võttis osa 62 õpilast. Neist kõige noorem oli 1. klassist ja kõige vanem 9. klassist. Põhirõhk on aga 4.-6. klassi õpilastel. Merike tõdeb, et sedavõrd suur huviliste hulk tähendab, et järgmisel aastal tuleb ilmselt kahes vahetuses minna.
Pärast koolitust said lapsed esimesel päeval Kuutsemäe suuri nõlvasid nautida. Teine päev pühendati murdmaasuusatamisele. Sel korral juhendas Aivar Rehemaa. Merikese sõnul oli Rehemaa väga üllatunud, et lapsed, kes põhimõtteliselt vaid korra aastas suusad alla saavad, niivõrd hästi suusatavad. Juhendatavad said kiita. Veel käidi talispordimuuseumis laserpüssist märki laskmas, külastati suusahüppetorni ja Otepää Winterplace’i, kus lapsed said ”tuubitada”.
Kolmandal päeval tehti lastele discgolfi koolitus ja mäng võis alata. Pärast lõunasööki keskenduti pigem hariduslikule poolele. Päeva teises pooles külastas seltskond Tartu spordimuuseumi ja Tagurpidimaja. Iga-aastase laagri lahutamatuks osaks on ka viktoriin ja tantsuõhtud. „Kolm päeva aktiivset tegevust,“ lausub Merike.
Enamik õpilasi on Kohila gümnaasiumist, kuna ka juhendajad on just sellest koolist. Tänavu oli seas ka üks mõisakooli õpilane. Huviliste puuduse üle kurta ei saa. Merike ütleb, et tänavu ei teinud ta ettevõtmisele väga suurt reklaami, kuid osalejaid oli palju. Paljud neist on nii-öelda vanad olijad, kes soovi korral alati kaasa võetakse.
Selle seitsme aasta jooksul pole talvine ekskursioon veel kordagi ära jäänud. Merike ütleb naerdes, et ka sel korral Kohilast startides sadas siin lausvihma. Kell üksteist Kuutsemäele jõudes oli ilm juba parem. Seltskond tõmbas varustuse selga ja ei tulnud mäe pealt alla enne viit. Siiani on ilm nende kasuks töötanud.
Merike on äärmiselt tänulik oma õpilastele, kes on nüüd juba 10. klassis, sest nemad olid need, kes küsisid, miks talvel ekskursioonidel ei käida. „Nüüd käin ja olen ääretult rahul. Minu jaoks on väga oluline käia lastega koolimajast väljas ja õppida kogemuste kaudu,“ räägib Merike.
Talverõõme saavad nautida ka gümnaasiumiõpilased. Eelmisel nädalavahetusel käisid Kuutsemäel kooli kehalise kasvatuse õpetaja Ulvi Mägi juhendamisel gümnaasiumiastme 20 noort. Nemad olid kaks päeva Kuutsemäel ja kolmandal päeval Tehvandil murdmaasuusatamas.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused