-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelHea espressomasina valimine koju

Hea espressomasina valimine koju

Olemas on espresso ja olemas on kohv. Kohvimaailmast kauged inimesed arvavad tihti, et need on üks ja seesama, ent kes on harjunud hommikuse espressoga, teeb neil kahel täpselt vahet ning teab, et presskann või filterkohv pole espressoga võrreldes päris „see”. Hakates koju espressomasinat valima, tuleb mõningaid asju eelnevalt silmas pidada.

 

Kas valida manuaalne või automaatne masin?

Manuaalne espressomasin lubab kontrollida espressovalmistamise igat momenti ning kui sa tead, mida teed, saad sa täiesti perfektse kohvijoogi. Samas nõuab selle käsitlema õppimine aega ja kogemust, nii et algul pead ehk leppima mitte nii maitsva espressoga.

Populaarseim valik on poolautomaatne espressomasin, mida on tunduvalt lihtsam kasutada ja kuigi see lubab endiselt vabadust, ei ole espressot nii lihtne untsu keerata. Poolautomaatne masin reguleerib vee temperatuuri ja survet, kuid ajastus tuleb ise paika panna ning vajalikul hetkel nupule vajutada, et vee läbivool lakkaks.

Seetõttu sobib poolautomaatne espressomasin siis, kui kohvijoojaid on pigem vähem. Rohkemate kohvisõprade olemasolul, kodus või kontoris, kus kõik tahavad mitu korda päevas auravat kohvikruusi, tasub kaaluda pigem täisautomaatse masina soetamist.

Täisautomaatset espressomasinat on kindlasti kõige lihtsam ja ka kõige mugavam kasutada. Kuigi see tähendab natuke väiksemat kontrolli espresso valmistamise üle, siis paljud inimesed ei pane seda pahaks, vaid nad eelistavadki seda, et kohvijoogi saamiseks piisab ühele nupule vajutamisest.

Täisautomaatne masin on kallim, ent kui võrrelda omavahel espressomasina hinda ja pidevalt kohvikus käimise kulukust, siis teenib kodune masin oma hinna üsna ruttu tasa.

 

Soovid espressot piimaga või ilma?

Espressomasinat ostes tasub mõelda jookidele, mida sellega teha soovitakse. Lihtsalt espresso (või topeltespresso) ei nõua enda kõrvale midagi enamat. Ent kui soov on macchiato, latte, cappucino või cafe mocha järgi, peaks valima masina, millele on lisatud piima vahustamise võimalus.

Enamikel espressomasinatel on olemas voolik, mille saab panna otse piimapaki sisse. Voolik on küll mugav kasutada, ent selle puhastamine võib olla tülikas. Korralikult puhastamata jäänud voolik mõjutab aga tulevikus tehtavate kohvide maitset.

Kuna enamikel inimestel on espressomasina ostmise põhjuseks mugavus, siis tasub valida masin, mida on lisaks mugavale kasutamisele mugav ka puhastada. Pisut kallimatel masinatel on eraldi piimakann, mille saab külmikusse tõsta, kui seda ei kasutata ning mida on voolikuga võrreldes tunduvalt lihtsam puhastada.

 

Kui kanget espressot eelistad?

Espressomasin peab kindlasti pakkuma võimalust reguleerida jahvatusastet, et oad pakuksid õiget maitseelamust. Kõrgema klassi masinatel saab reguleerida ka kohvi kangust ning piima kogust ja seda infot ka salvestada, nii et iga kord ei pea sätteid uuesti valima.

Kuna espressomasinaid on nii palju erinevaid, siis ostuhuvilistel tasub uurida e-poodides leiduvat valikut, et saada parem ülevaade olemasolevatest mudelitest ning otsustada, milline neist kõige paremini sobib.

 

SISUTURUNDUS!