12.2 C
Rapla
Neljapäev, 20 juuni 2024
Artikkel„Mulda pandud seemneterast“

„Mulda pandud seemneterast“

Valter Uusberg / foto: erakogu

Igal kokkusaamisel on pealisülesanne. Ilma selleta on asi formaalne. 14. märtsil peeti kultuurikeskuses emakeelepäeva õhtut. Õhtul oli tugev väärtustelg, millele oli paigutatud kolm mahuka tagamaaga sündmust.

Kõigi puhul vaadeldi kultuuriruumi kui noorte kasvukeskkonda („mulda pandud seemneterast“) ja selle võimalikke kvaliteete.

Riinimanda 30
Seoses noorte loomingulise ühenduse Riinimanda juubelihooajaga oli fookusesse tõstetud sel kevadel lõpetav nn „Madise missa“ lend. Selleks puhuks vaheldusid kogu õhtu jooksul lava suurel tagaseinal 190 slaidi, mis katsid kümmet aastat nende noorte elust. Alates haruldastest piltidest, kus nad lastena esitavad oma partiisid Riinimanda kooridele kirjutatud Urmas Sisaski „Madise missast“. Seda kirikutes Raplas, Tallinnas ja Tartus.

„Lapsepõlves lauldud laulud“

Riinimanda kooristuudio järjekordse plaadi „Lapsepõlves lauldud laulud“ esitlus. Plaadil kõlab Mitte-Riinimanda Noortekoor Urve Uusbergi dirigeerimisel.
Lauludeks Pärt Uusbergi seatud rahvaviisid Raplast Vigalani ja Veljo Tormise laulude tsükkel. Plaadil on suurepärane kujundus Indrek Tuugalt. Ümbrisel kasutab ta Anneliis Volmeri joonistust, mis sündis koori loovlaagri kunstitöötoas Saaremaal. Vaheraamatu küljendus on parimana loodud Armar Paidla poolt.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kingitus
Avaloo (Kose kandi rahvaviis „Laula, kuni elad“ plaadilt „Lapsepõlves lauldud laulud“) järel kanti koos noortest professionaalidest keelpilliansambliga esmaettekandena ette Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kingitus – ühingu Ettevõtlikud Naised Raplamaal tellitud kooriteos „Mulda pandud seemneterast“, sõnad Ly Ehin, muusika Pärt Uusberg.
Sündmusi sidusid näited põlvkondadevahelisest ema­keelsest keeleruumist, valdavalt luuleruumist – “kultuurimullast“, milles „seemneterad“ turvaliselt võrsuvad. Ly Ehin oli mahukast luulekogumikust „Keele maitsest“ (117 autorit, 351 teksti, koostaja Mart Velsker) valinud luulet nii noorte, meeste kui ka naiste häältele, mida esitasid Riinimanda ja August 07 kooride lauljad.
Õhtu kvintessentsiks kujunes Ly pihtimuslik sõnavõtt, milles ta rõhutas põlvkondliku väärikuse vajalikkust senise kultuuriidentiteedi alalhoidmisel ja väljendas hoolivat muret noorte pärast, keda identiteedivalikud paratamatult euroopaliku ruumi ja sealse tiheda konkurentsiga seovad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare