16.1 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
ArtikkelArvo Valton kirjutas raamatu Ivo Schenkenbergist

Arvo Valton kirjutas raamatu Ivo Schenkenbergist

Reet Saar / foto: Reet Saar.

Mullu juunis tutvustas Märjamaa valla aukodanikust kirjanik Arvo Valton oma raamatut „Märjamaa legend“. Tänavu 31. mail kogunes saalitäis huvilisi kohalikus raamatukogus juba uue trükise esitlusele. Kokkusaamist sisse juhatades ütles Märjamaa raamatukogu direktor Ede Talistu, et „Üks päev Ivo Schenkenbergi elust“ ei ole „Märjamaa legendi“ järg, kuigi tegevusaeg – Liivi sõda – on sama ning nimetatakse ka mõnd eelmises raamatus olnud tegelast ja sündmust.


Uue raamatu andis välja Petrone Print. Kirjastuse esindaja Tiina Tammeorg avas raamatu saamise eellugu. Arvamusfestivali ühel arutelul tuli juttu Eesti kangelastest, kuid tõdeti, et meie kirjanikud ei too neid oma teostesse. See oli impulsiks kirjastusele hakata kavandama sarja, milles ühe tegevuspäeva jooksul avaneksid nii käsitletav ajalooperiood kui ka kangelase isik.
Valtonile tehti ettepanek avada nelja kuninga lugu, aga kirjaniku sõnul ei olnud see teema talle lähedane. Ta ise pakkus välja kirjutada hoopis Ivo Schenkenbergist. Selle tegelase pärast on Valtonil ammu okas südames, sest Ivost on filmis „Viimne reliikvia“ tehtud negatiivne kuju. Valton kirjutas selle filmi stsenaariumi, kuid autoriga kooskõlastamata muudeti temal teise nimega olnud tegelane Ivoks.
Ivo Schenkenberg on ajalooline isik, kes Liivi sõja ajal edukalt ründas talupoegadest väesalgaga Tallinna piiranud Vene vägesid. Nõukogude ajal seda filmis näidata ei saanud. Kirjanik on korduvalt öelnud, et film on nii tugev meedium, et kirjandus ei suuda seal kujutatut rehabiliteerida, aga autor on oma uue raamatuga enese jaoks õigluse jalule seadnud.
Ivost on varem olnud juttu mitmes kirjandusteoses, kuid neis on olnud palju väljamõeldisi. Vahepeal on arhiividest leitud palju uusi andmeid, mida Valton kirjutamisel kasutas. Raamatus rulluvad lahti sündmused, mis toimusid 9. märtsil 1577. aastal, kui Vene väed valmistusid Tallinna piiramist lõpetama. Romantilist suunda kujutav teenijatüdruku Pääsu liin on juba kirjaniku fantaasia.
See on Petrone Prindil esimene raamat kavandatud ajalooteemalisest sarjast.
Valgu kooli ajalooõpetaja Ottomar Linna oli üks neist, kes esitluse ajaks olid raamatu juba läbi lugenud. Ta ütles, et see on suurepärane ja ladusalt loetav raamat ajaloost, mida on hea soovitada ka õpilastel lugeda. Valton ise peab Ivo lugu terviklikumaks kui „Märjamaa legendi“, milles on mitmeid tegevusliine.
Olgu lisatud, et „Märjamaa legendi“ eest pälvis Valton tänavu Jaan Krossi kirjandusauhinna. Sellega tunnustatakse silmapaistvaid kirjanduslikke saavutusi valdkondades, mis seostuvad Jaan Krossi mitme­külgse loome­tegevusega ning milles ilmneb sellele iseloomulik eetiline ja esteetiline nõudlikkus.
Viimast aastat hindas kirjanik loomingulises mõttes edukaks. Kirjastuse Hea Lugu vahendusel ilmus Valtonilt raamat „Ühises hoovuses“, milles ta portreteerib 75 eesti kirjanikku ja kirjandustegelast, ning oma eeskujude, sõprade ja kolleegide kaudu ka iseennast. „Kirjanikud omavahel“ on raamatusari, milles kümme eesti kirjanikku kirjeldavad olnud ja olevat kirjanduselu loojate omavaheliste suhete kaudu. Vene keelde on tõlgitud tema raamatud „Ülemiste vanake“ ja „Üks päev Ivo Schenkenbergi elust“. Arvo Valton ütles, et juba on tal käsil uued tekstid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare