2.2 C
Rapla
Laupäev, 24 veebr. 2024
LisalehtLisaleht KUKITEMUKI: Heli Künnapas lahkab oma raamatutes inimhinge

Lisaleht KUKITEMUKI: Heli Künnapas lahkab oma raamatutes inimhinge

Stina Andok / foto: Triin Künnapas.

Mõni nädal tagasi avaldas kirjanik Heli Künnapas oma järjekordse raamatu „Minu ilus elu lapsevanemana”. Sel korral on tegu kogumikuga, kuhu on koondatud erinevatest aegadest pärit, varem juba avaldatud tekstid, kus autor mõtiskleb lapsevanema vaatenurgast elu üle.

Heli on oma perega juba 2011. aastast elanud Raplamaa ja Pärnumaa piiril Jädivere külas armsas talumajas. Heli on avaldanud mitmeid raamatuid, mis on inspireeritud just maakohas elamisest. Vestlesime Heliga sellest, mis on teda aga kirjutamisel veelgi innustanud, kuidas sai tema kirjanikuteekond alguse ning millest räägib viimane raamat.

Lähme natuke ajas tagasi. Kuidas ja millal sa üldse kirjutamiseni jõudsid?
Ma teadsin, et ma tahan kirjutada, juba 9. klassis. Siis mulle öeldi, et otsi endale mõni mõistlik eriala. Noh, ma käisin koolis, olen lõpetanud sisekaitseakadeemia personalijuhtimise alal, mul on magistrikraad kristliku kultuuriloo alal, mul on kutseharidus karusloomakasvatuses ja muusikakool käidud, kuid lõpuks olen ikka kirjutamise juures, mida tahtsingi teha. Kõikide muude asjade kaudu olen kogunud kogemust.

Mis teemadel sa kirjutad?
Kui kirjutan raamatu valmis, ei pruugi ma ise mäletada, mis ma kirjutasin. Ilukirjanduslikud raamatud on mul elulised, lahkan inimhinge ja inimeste omavahelisi suhteid. Lapsevanemaks olemise teema ei ole primaarne. Minu noorteromaane loetakse koolides hästi palju. Nendes ma kirjutan näiteks eneseotsingutest ja enesekehtestamisest. „Lõpupidu” on hästi populaarne. Sellest annan välja sel aastal kordustrüki. See sai esimesel ilmumisaastal Tallinnas järjehoidja auhinna. Seda auhinda on saanud näiteks Aino Pervik. See tähendab, et Tallinnas keskraamatukogus on kõige rohkem laenutatud.

Sa oled oma raamatuid viimastel aastatel ise kirjastanud. Miks?
Kõik sai alguse 2015. aastal, kui hakkasin oma neljandat raamatut „Minu ilus elu maal” välja andma. Ma otsisin kirjastust, aga keegi ei tahtnud seda välja anda. Nii hakkasingi otsima võimalusi ise kirjastada. Tegu on sellise realistliku romaaniga, mis räägib sellest, kuidas me oma praegusesse koju kolisime ja hakkasime kahe väikese lapse kõrvalt maja renoveerima.

Esimesed kolm andis välja siis keegi teine.
Jah, kirjastus Tänapäev andis nad välja, kuna osalesin konkurssidel. Esimene oli noorteromaan, mis sai ära märgitud noorteromaanide konkursil. Teine oli täiskasvanutele mõeldud romaan, mis sai romaanikonkursil ära märgitud ja kolmas oli ka noorteromaan, mis küll konkursil mingit kohta ei saanud, kuid mille kirjastus siiski välja andis.

Neljas oli siis hoopis teist laadi raamat.
Jah, selle kohta suured kirjastused arvasid, et seda ei taha keegi lugeda, kuigi see müüs läbi päris kiiresti ja meil käisid pärast raamatu väljaandmist telesaated „Reporter” ja „Ringvaade” külas.

Pärast seda oled sa veel raamatuid välja andnud?
Mul on enda kirjutatud raamatuid viisteist välja antud. Eelmine aasta olin hästi produktiivne. Ma alustasin sellise sarjaga nagu „Mõni õhtu romantikat”. See on romantiliste lühiromaanide sari. Tegin endale väljakutse, et üle kuu annan ühe raamatu välja. Ehk siis neid on nüüd ilmunud seitse, millest kuus on minu enda kirjutatud. Üks on ühe teise autori kirjutatud. Algul oli see sari Pärnu-Jaagupi põhine, milles kajastus lisaks romantikale mõni päevakajaline probleem. Sellest aastast lisanduvad teised autorid.

Millest sündis selle sarja idee?
Igasugu tuttavad ütlesid, et ma tean küll, et sa kirjutad häid raamatuid, aga ma ei ole mitte midagi lugenud. Et mul pole aega, nii paksud raamatud. Ma siis mõtlesin, et no selge, ma teen siis lühikese raamatu. Selle sarjaga tulidki paljud inimesed ütlema, et nad ei ole sada aastat ühtegi raamatut lugenud, võtsid selle kätte ja ei saanud enne käest panna, kui oli läbi loetud. Mul on hea meel, et inimesed on jõudnud selle sarja kaudu lugemiseni.

Ja kuidas sündis nüüd siis „Minu ilus elu lapsevanemana”?
See koondab artikleid, mis on ajakirjanduses ja mu blogis varem ilmunud. Kirjutan nendes artiklites väga erinevatel teemadel elust, surmast, rahast, tööst, aga selle taust on see, et ma lapsevanemana arutlen ja sellepärast selline nimi. Mu blogi nimi on ka „Minu ilus elu maal”. Lisaks olen aastaid kirjutanud ajakirja Pere ja Kodu blogis.

Kui palju sul lapsi on?
Neli, augustis sünnib viies. Kõige vanem laps Mathias saab kohe kümme, Joosep on seitsmene, Maria saab augustis kuus ja järgmine nädal saab kõige väiksem neljaseks.

Kuidas sa aega leiad oma majapidamise ja nelja lapse kõrvalt, et kirjutada ja kirjastada?
Kirjutamine ja kirjastamine on erinevad tööd. Kui lapsed ringi jooksevad ja sõjakisa teevad, siis ma kirjastada saan, aga kirjutada mitte. Kirjutan õhtuti, kui kõik magavad või kui lapsed on koolis ja lasteaias. Ülesannete nimekiri on seina peal kogu aeg silme ees.

Kas juba on silmapiiril järgmised raamatud?
Mul on kolmkümmend faili kogu aeg lahti. Mõni raamat on juba suhteliselt valmis, aga kõige reaalsemalt tuleb järgmisena välja sarja „Mõni õhtu romantikat” uus osa. Üks lasteraamat on valmimas, mille tegevus kaldub fantaasia poole. Varem olen ikka kirjutanud pigem realistlikult. Seda raamatut kirjutan ma juba 2012. aastast.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused