17.7 C
Rapla
Kolmapäev, 7 juuni 2023
ArtikkelVabariigi sünnipäevaks kirjutatud stand-up etendus tõdeb, et ei ole lihtne olla eestlane

Vabariigi sünnipäevaks kirjutatud stand-up etendus tõdeb, et ei ole lihtne olla eestlane

Sisuturundus

25. oktoobril jõuab Peeter Oja EV 100 stand-up turnee “Eestlased – erilised inimesed” Rapla kultuurikeskusesse. Tegemist on Eestis ainukese vabariigi sünnipäevaks kirjutatud stand-up materjaliga.

EV 100 juubeliaasta räägib läbi aasta ja läbi mitme tahu riigist, selle kujunemisest ja ajaloost, aga stand-up teater POINT koos Peeter Ojaga otsustasid uurida pigem inimest ja seletada humoorikas võtmes lahti eestlase igapäevaelu kombed ja uskumused. Mehis Pihla kirjutatud mõnusas meeleolus teravmeelne stand-up võtab laval eestlase “lahti” ja paneb uuesti kokku.
“Eestlastest võiks kirjutada, rääkida ja nalja teha kogu aeg. Eestlane on hiilgav materjal! Kuigi meid on vähe, on pilt kirju, ma ütleks isegi rikkalik. Otsustav tõukejõud eestlane avada tuli muidugi Eesti Vabariigi juubeliaastast. Kui me ei räägi sel aastal meist endist, siis millal me räägime?” küsis Peeter Oja. “Ma leian, et ei ole lihtne olla eestlane. Meid on vähe, meist ei teata mõhkugi ja olemas oleme vaid tänu sellele, et meid ei leita lihtsalt üles. Nagu magav kevadine kärbes Avo topeltakna vahel. Toas on umbne. Teed sisemise akna lahti ja kohe ka välimise. Värskendav õhk hõljub tuppa. Hakkab toas jahe, paned ruttu välimise akna kinni ja nõksti ka sisemise. Tuba tuulutatud. Hea olla. Aga magavat Avot ei märka keegi. Avol on vaja tegutsema hakata, et teda tähele pandaks,” jätkas koomik.
“Teksti laiapõhjalisuse ja haarde tarbeks korraldasime sotsiaalmeediaküsitluse: “Millised me eestlased oleme? Millised on meie iseloomujooned? Milline on eestlase minapilt? Millised me tundume väljastpoolt?” Vastused olid üllatavalt seinast seina: avatud, kinnised, laisad, toimekad, jonnakad, lahked ja ülimalt tegusad! Aga tegutsemises on jõud, seda me oskame. Piisab vaid ühel meist midagi südamest ette võtta, kui maailm kajab. Hakatakse huvi tundma, et mis sort see eestlane selline on. Imestatakse, kuidas on võimalik, et napp miljon nii võimekas on. Ja kui veel saadakse teada, millised me tegelikult oleme ja kuidas me iseennast näeme, ollakse üllatusest jahmunud. Kuidas see rahvas küll siiani elab ja askeldab. On millest rääkida!” lisas autor Mehis Pihla.
Peeter Oja värske materjali kirjutamisse on panustanud üks naine ja kolm põlvkonda mehi.
Loomulikult ei ole selles meeskonnas nagu meie ühiskonnaski mingit soolist võrdõiguslikkust. Kuid koos Birgit Kermese, Peeter Oja, Karl Kermesega andsime endast kõik, et sünniks värske, mõtlemapanev, absurdne, tõsiseltvõetav, vastuoluline, tasakaalukas ja naljakas tekst.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused