-2.8 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelKuimetsa vanatehnikaring äratas uuele elule mootorratta Jupiter 3

Kuimetsa vanatehnikaring äratas uuele elule mootorratta Jupiter 3

Siim Jõgis

Kuidas hoolitseda vanatehnika eest? Kuidas lihvida vana mootorratta keredetaili? Kuidas sõita manuaalkastiga sõiduautoga kohapealt ära? Noored inimesed, kes elavad nutivõimalustest küllastunud maailmas, võivad sellistest oskustest kergesti ilma jääda. Ent mitte Kuimetsas.

Vanatehnikaringi juhendab Juhan Laansoo Kuimetsa krossiraja kõrval asuvas garaažis. Foto: Siim Solman.

Seal on juba rohkem kui aasta tegutsenud vanatehnikaring, kus noortele huvilistele just selliseid oskusi õpetatakse. Ringi juhendab Juhan Laansoo MTÜ-st Spordiklubi Laansoo Motokrossi Team. Koostööd tehakse Kaiu põhikooliga.
Suurt tunglemist vanatehnikaringi just ei ole, kuid umbes kümme last on nimekirjas olemas. Kohal käiakse kaugemaltki kui ainult Kuimetsast, näiteks Kohilast, Koselt ja Kaiust. Raplamaa Sõnumitel avanes võimalus heita pilk vanatehnikaringi tegevusele neljapäeva, 8. novembri õhtul. Õppetöö käibki kahel korral nädalas – teisipäeva ja neljapäeva õhtuti, poolteist tundi järjest. Lisaks saadakse kokku ka laupäeva hommikuti, aga see on rohkem kirss tordi peal kui argipäevane õppetöö.
Neljapäeva õhtul oli tunnis kohal kuus õpilast. Viis neist muide tüdrukud ja lisaks üks poiss. Tüdrukute ülekaal vanatehnikaringi kohta oli muidugi tähelepanuväärne, aga Laansoo selgitas, et teised poisid ei tulnud sel korral lihtsalt kohale. Kogu tegevus käib Kuimetsa krossiraja kõrval asuvas garaažis. Laansoo tõdes ka ise, et selle sisemus vajab kaasajastamist. Praegu tuleb läbi ajada olemasolevates tingimustes.
Küll aga olid lapsed õhinal valmis näitama oma viimast lõpetatud tööd. See oli 1981. aastast pärinev mootorratas Jupiter 3, sinise kerega, ilusti korda tehtud. Laansoo rääkis, et ta sai selle ühelt oma tuttavalt, Are Vestilt, kes elab Vahastus. Mootorratas oli tal lihtsalt kuuri all seisnud ning nüüd putitati see uuele elule. Eriti kiitis Laansoo tüdrukute tööd keredetailide lihvimisel.
“Tüdrukud ei karda ühtegi tööd,” sõnas ta. Poisid võivad Laansoo sõnul olla kärsitud, aga tüdrukud teevad töö ära, isegi kui see võtab aega terve tunni.
“See Jupiter oli paras prügimägi, lapsed tegid selle korda,” sõnas Laansoo. Juba on tal olemas ka kokkulepe, kes sellega sõitma hakkab. Järgmise aasta Kuimetsa vanatehnikapäeval peaks sellega ringi vurama kulturist Ott Kiivikas.
Mootorratas valmis, nüüd alustatakse tööd järgmise masina kallal. See on Ford Galaxy, millega saavad lapsed ka ise sõita. Aga ainult siis, kui nad nädala sees tundides kohal käivad. See on Laansoo sõnul kindel reegel. Laupäeval saavad käia autoga krossirajal sõitmas need, kes vähemalt ühe korra nädalas tunnis käivad. Sõidetakse Kuimetsa krossirajal, kinnisel territooriumil. Nii saavad ka 8-9-aastased tüdrukud selgeks, kuidas manuaalkastiga autoga kohapealt ära sõita, vahetada käiku ja kuidas näidata suunda. Lisaks autole saab seal mõnel nädalavahetusel sõita ka ATV-ga.
Neljapäeva õhtul, kui Raplamaa Sõnumid kohal oli, käis parajasti Ford Galaxy puhastamine. Tüdrukud toimetasid tolmuimejaga ja üksainuke poiss, kes kohal oli, Kauri, aitas auto uut akent pesta, mille Laansoo oli äsja soetanud. Kauri rääkis, et iga kord ta kohale ei jõua, aga muidu talle see ring meeldib. Laupäevane autosõit ei olegi tema sõnul nii tähtis, sest kodus saab ta sõita oma isa traktoriga.
Kuimetsa vanatehnikaring sai alguse 2017. aasta septembris ning on nüüdseks käigus olnud üle aasta.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare