6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelRaplamaa rabav ilu jäi kahvatuks

Raplamaa rabav ilu jäi kahvatuks

Mari Tammar

8.-10. veebruarini oli Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses Eesti suurim turismimess Tourest 2019. Raplamaa esitlusboksi kontseptsioon kandis pealkirja “Rabavalt ilus Raplamaa”.
Kuigi pealkiri, mis viitas nii missidele kui ka rabadele, oli geniaalne, mõjus Raplamaa boks siiski kahvatu ja tühjana ja seda hoolimata missikandidaatidest, videoekraanist ja suurest Mukri raba fotoseinast.

Rahvast oli Tourestil palju ja seda illustreeris ka messikeskuse ees looklev piletisaba. Selleks, et mantel garderoobi panna, kulus samuti kümmekond minutit.
Väljapanekud olid jaotatud kolme saali vahel. Esimeses ja kõige suuremas saalis sai tutvuda erinevate reisifirmadega ja valdavalt rahvusvaheliste reisipakettide ja sihtkohtadega. Teises saalis eksponeerisid end maakonnad ja kolmandas saalis leidus toiduettevõtteid ja põnevaid piirkondlikke maitseid. Toidusaalis oli ka lava, kus sel ajal, kui meie sinna sattusime, tantsisid eksootilised tantsijannad.

Tourestil oli palju reisipakkujaid ja palju huvilisi, nii et võttis silme eest kirjuks.

Maakondade saalist jäi kõige enam silma punasekirju Kihnumaa, kus oli muuhulgas ka hülgeliha konservi müügiks. Seekord jäi konserv siiski ostmata, ent mõtte Kihnumaale sõita pani see väljapanek küll pähe.
Raplamaa väljapaneku keskmeks oli Siim Solmani foto Mukri rabast. Projekti eestvedaja Jaune Riim ütles, et paljud messikülastajad on ka selle vastu huvi tundnud ja isegi kohalikud raplamaalased vaadanud imestusega ja küsinud, kus selline raba on. Samuti oli huvi tuntud Huskypargi vastu, mille reklaamvideo jooksis videoekraanil.
Aastaid Raplamaal turismi teemadega tegelenud Tiiu Susi kiitis väga videoklippe, mida ettevõtjad olid ise oma ettevõtte tutvustamiseks valmistanud. Susi sõnul olid need väga kvaliteetsed ja sisukad. Nende videote põhjal oli kokku pandud ka viktoriin, millele oli võimalus Raplamaa boksis kirjalikult vastata. Vastanute vahel loositi välja ettevõtete poolt välja pandud auhindu. Kuna messiformaat minu arvates tõsist süvenemist ei soosi, jäi minul viktoriinile vastamata. Neid, kes aga videot vaadata viitsisid ja küsimustele vastuseid otsisid, siiski leidus.

Eksootilised tantsijad Touresti pealaval.

Kõige suurem rõhk oli meie väljapanekul Raplamaa selle aasta missikandidaatidel, kellel igaühel oli ümber lint ühe ettevõtte või sündmuse nimega, mida missikandidaat pidi olema valmis tutvustama. Panin teadmistekontrolliks proovile tütarlapse, kes kandis Rapla kirikumuusika festivali linti ja tema oli küll oma materjali hästi omandanud ning oskas ettevõtmisest ladusalt kõneleda. Kui aga norida, siis just nende lintide kallal. Tekstid olid sinna kirjutatud markeriga kaunis loogelises käekirjas. Mul läks tükk aega, et mõnel lindil kirjas olevast aru saada, lisaks jätsid need käsitsi kirjutatud lindid üsna odava mulje. Need oleks võinud lasta ikka trükkida, oleks kindlasti arusaadavam ja löövam jäänud.
Pisut nukralt mõjus ka boksi ühes servas seisnud tool, millele ma mingit tähendust ei oska omistada. Ekraani alla pargitud plekist aiakäru, mille sees parvematkasid reklaamivad veepudelid, oli iseenesest vahva, aga kogu tervikuga ei haakunud väga hästi seegi.
Arusaadavalt oli mõeldud sellele, et missikandidaatide ja huviliste jaoks oleks boksis ruumi, ent siis, kui neidusid polnud ja huvilisi ka vähevõitu, mõjus väljapanek tühja ja kahvatuna. Ka ei näinud ma kuskil seda geniaalset hüüdlauset „Rabavalt ilus Raplamaa”, mis võinuks kroonida kogu meie väljapanekut. Samuti polnud ühtegi arusaadavat vihjet sellele, et need kaunid tütarlapsed seal boksis on Raplamaa missikandidaadid. Eks need lindid justkui vihjasid, aga pidi ikka teadma, et asja ivast aru saada.
Rabavalt ilus Raplamaa võinuks rullida boksi põrandale lahti samblavaiba, tuua vaasidesse sookailu oksad ja sambla sisse räätsad ja kanuu. Kaunid neiud võinuks kanda aga kummikuid ning pakkuda termostest huvilistele põdrakanepiteed ning jõhvikamarmelaadi. Usun, et nii mõjunuks meie väljapanek värvikamalt.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare