-0.6 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelKaka ja kevad ehk märgid koeraomanike hoolimatusest

Kaka ja kevad ehk märgid koeraomanike hoolimatusest

Helerin Väronen

Jaanuari lõpust alates on aina enam õhus tunda kevadet.
Mõni päev on eriti päikseline ja kutsub vabal ajal jalutama. Kui vahepeal on aga sulailmad olnud, võib see jalutuskäik kaasa tuua ebameeldivaid avastusi. Lume sulamisega ilmuvad välja märgid sellest, et mitte kõik samal rajal liikujad ei ole käitunud heaperemehelikult oma lemmikuga.

Toimetuseni on jõudnud jutud sellest, kuidas inimesed on hädas nendega, kes justkui poleks kuulnudki, et meil kehtivad koerte ja kasside pidamise eeskirjad, mis näevad ette, et oma lemmiku väljaheited tuleb ära koristada. Näide elust enesest – üks Rapla linna elanik on hädas sellega, et kaaskodanikud toovad oma koeri tema aeda hädale. Eriti järjekindel on ühe vanapapi tegevus.
Eelmisel aastal palus reostatud aia omanik temalt otse, et ta seda enam ei teeks, vastuseks sai aga põhjenduse, et kuna naabril tänavapoolsel küljel aeda ees ei ole, füüsiline tõke puudub, siis järelikult on kõik lubatud. Küsimuse peale, kas mehele endale meeldiks, kui keegi tema kodu oma koera peldikuna kasutaks, vastanud mees, et tal on ju aed ümber. Arusaamatuks jääb, kas selline käitumine tuleb isiklikust vimmast või mõistuse puudumisest.
Kõikide valdade eeskirjades on punkt, mis ütleb, et oma koera ja kassi järelt tuleb koristada. Iga omavalitsus on selle sõnastanud küll erinevalt. Kohila ja Kehtna eeskirjad näevad ette, et loomapidaja on kohustatud järgima sanitaar- ja hügieeninõudeid, sealhulgas koristama looma väljaheiteid. Rapla eeskirja järgi tuleb loomaomanikul jälgida, et ta lemmik ei reostaks avalikke kohti ja tekitatud reostuse kohe kõrvaldama. Tundub, et selle põhjal ei saagi koeraomanikku, kes oma lemmikut lähedalasuvasse aeda hädale viib, kuidagi korrale kutsuda, kuna tegemist ei ole avaliku kohaga.
Märjamaa koerte ja kasside pidamise eeskiri on kõige selgesõnalisem, öeldes, et loomapidaja on kohustatud koristama koera või kassi väljaheited loomapidaja või teise isiku omandis või valduses olevalt kinnisasjalt või avalikust kohast. Välja on toodud ka karistused, mis eeskirjade rikkumisele järgnevad.
Eeskirjade täitmise järgimist kontrollivad üldjuhul kohalikud omavalitsused ise. Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Maria Gonjaki sõnul sekkub politsei sellisel juhul, kui koer on tekitanud varalise kahju või tervisekahjustuse, ehk juhtudel, kui koer on kedagi hammustanud või näiteks riided katki rebinud. Politsei poole pole ka pöördutud, kui tänavapildis nähtud koerte väljaheited silma riivavad.
Kohila valla korrakaitsespetsialisti Valeri Tõriku sõnul on nad sellele probleemile pidevalt tähelepanu pööranud, üritanud tõsta inimeste teadlikkust, kuid tulemused on visad tulema. Kohilasse on küll üles pandud spetsiaalselt koertele mõeldud väljaheite panipaigad koos vastavate kottidega. Tõriku sõnul on see andnud juba ka tulemusi, nii et sel kevadel lisandub veel viis sellist mahutit kohtadesse, kus koertega jalutamine on intensiivne.
Tõrik on igal aastal kirjutanud koerte kohta ka artikli ning andnud kohalikus lehes soovitused, kuidas käituda. Kohila valla koerte ja kasside pidamise eeskirja järgi on aga Tõriku arvates raske kedagi karistada. Vana versiooni kohaselt sai koera omanik karistada eeskirja rikkumise eest, aga nüüd on Riigikogu muutnud KOKS-i paragrahvi ja sõnastanud nii, et rahatrahviga saab karistada siis, kui ettevaatamatusest on loomaomanik põhjustanud varalist kahju või tervisekahjustuse. Isiklikult saab Tõrik inimesi korrale kutsuda tunnistajate ütluste, fotode ja videote põhjal, kuid selle paragrahvi järgi karistada ei saa.
“Kui soovin, et isik teeks avalduse koeraomaniku suhtes, kes ei korista oma lemmikute väljaheiteid, kuulen vaid ühte vastust – ei taha naabriga tülli minna, sest selle seaduse mõistes anonüümsust väärteoasjades ei tagata. Loodan, et asi paraneb, kuid see võtab aega. Kasutan ka muid seadusega lubatud variante, näiteks korrakaitseseadust,” lisas Tõrik.
Õnneks leidub koeraomanikke, kellel on vastutus- ja kohusetunnet. Näiteks Rapla-Raikküla vahelisel kergliiklusteel liiklejatele ei ole midagi ebasünnist silma jäänud. Sealsed koeraomanikud on olnud tublid ja kasutavad agaralt teeääres asuvat prügikasti. Poes on müügil ka tumedad läbipaistmatud biolagunevad kotid, mis on just koerte väljaheidete jaoks sobivad.
Kellegi kasvatamine tähendab ka vastutamist!

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare