6.1 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelPuhkpilliorkestri aastapäevakontsert pakkus igaühele midagi

Puhkpilliorkestri aastapäevakontsert pakkus igaühele midagi

Helerin Väronen

Märtsikuu eelviimasel päeval kõlas muusika Rapla kultuurikeskuses. Rapla Maakonna Noorte Puhkpilliorkester tähistas oma 20. aastapäeva suurejoonelise kontserdiga “Igaühele midagi”, kuhu olid kaasatud ka orkestri vilistlased.

Orkestrit juhatasid peaasjalikult Tõnu Soosõrv ja Silver Niinemets, lisaks neile nägi orkestri ees Pärt Uusbergi, Rauno Raati ja Patrik Sebastian Unti. Soosõrv sõnas kava tutvustades, et aastapäevakontserdid kipuvad olema väga kirjud, kuid seekord sisaldas kontsert rohkem laulu- ja tantsupeo repertuaari ning nende isiklikke lemmikuid.
Kahes osas toimunud kontserdi avas Cyrillus Kreegi üleskirjutatud rahvalik koraaliviis “Mu süda ärka üles”. Teise loo, Pärt Uusbergi “Nostalgia” eel meenutas Uusberg, kuidas ta ise noorena Robert Kasemägi juhtimise all esimest korda orkestriproovis oli ja trompetit puhus. Uusberg pühendaski “Nostalgia” nüüdseks lahkunud Kasemägile, kes saanuks sel aastal 100-aastaseks. Teatud minevikukaja ja kurvameelsus oli Uusbergi loos sees. Tegelikult oli aga Kasemägi inimene, kes mõistis ja armastas head nalja ning seetõttu läks kontsert edasi lõbusamas võtmes.
Esitamisele tuli näiteks Fritz Kroepschi “Dow in Deep Cellar”. Mitmed ettekantud palad olid popurriid (K. Kikerpuu “Uusamepuu”, T. Kõrvitsa “Käes on jälle suvi”) ja ilmselt kõige põnevam neist oli popurrii teleseriaalide tunnusmeloodiatest. Kõrv tabas ära aegumatute klassikute meloodiad – “Knight Rider, MacGyver ja A-rühm.
Kuna mitmed orkestri liikmed on Queeni austajad, sai kuulda lugu “Bohemian Rhapsody”. Kontsertkava esimese poole lõpetas väike mõtterännak Itaaliasse. Ja üks koht, mida seal olles külastada, on ju Veneetsia ja sealne karneval. Pärast H. Round´i „Veneetsia karnevali” avanes publikul eksklusiivne võimalus kuulda Undi Lissaboni reisimuljetest sündinud lugu “Lissaboni linnatänavad”, mis väärib kohta ka teiste puhkpilliorkestrite repertuaaris.
Oma koha puhkpilliorkestrite repertuaaris on leidnud helilooja ja dirigendi Riivo Jõgi looming, millest seekord tuli ettekandmisele pala “Sinule, Eesti”, mida mängitakse ka suvisel laulu- ja tantsupeol.
Puhkpilliorkestri repertuaari on jõudnud palju filmimuusikat. Filmid ise võivad ju ununeda, kuid nende muusika elab edasi. Seekord tulid esitamisele D. Šostakovitši romanss filmist “Kiin” ja filmist “Elvira Madigan” tuntud Andante Mozarti 21. klaverikontserdist. Šostakovitši loomingust tuli esitamisele veel Valss number 2, mis ei ole küll otseselt puhkpillidele kirjutatud. Ka marss, mis on puhkpilliorkestri lahutamatu osa, valiti selleks kontserdiks selline, mis ei ole tegelikult traditsiooniliselt puhkpillidele mõeldud – K. Alfordi “Colonel Bogey on Parade”.
Kontsert pakkus tõesti igaühele midagi. Seal oli nii nostalgilisi meenutusi kui ka avastamisrõõmu. Rõõmu ja nukrust, sügavust ja keerukust, pidulikkust ja ilu. Publik jagas pärast kontserti muusikutele rohkelt tänusõnu. Samuti toonitati, kui oluline roll on orkestri püsimajäämisel vanematel ja perekonnal, kes noori igati toetavad ja proovidesse toovad. Ja noortel endil, kes peavad orkestriproovi laupäeval olulisemaks kui midagi muud.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare