spot_img
-0.1 C
Rapla
Kolmapäev, 1 veebr. 2023
spot_imgspot_img
spot_img
Artikkel„Saksa kevad” - näitustest klassikalise muusikani

„Saksa kevad” – näitustest klassikalise muusikani

Helerin Väronen

Igal kevadel kasutab üks liidumaa võimalust end Eestis tutvustada. Sel aastal on partnerliidumaa Mecklenburg-Vorpommern ning kuni aprilli keskpaigani korraldab Saksamaa suursaatkond Tallinnas koostöös Goethe Instituudiga Eestis kontserte, loenguid, filmilinastusi, haridus- ja aruteluüritusi. „Saksa kevade” ajal on alates märtsikuust saksa kultuuri ja keelt näha ja kuulda ka Raplamaal.
Tänaseni saab veel Märjamaa valla raamatukogus vaadata Thomas Scheileke akrüülmaalide näitust “Illustratsioonid kirjutamata lugudele” ning Rapla keskraamatukogus Rapla Kesklinna ja Vesiroosi kooli saksa keele õpilaste ühisnäitust. Rapla gümnaasiumis on aga täna viimast päeva avatud Peter Reinholdi fotonäitus „Sügis Mecklenburg-Vorpommernis”.
Kõige aktiivsemalt ongi „Saksa kevadest” osa võtnud Rapla gümnaasium. Märtsis oli seal üleval fotonäitus “Sakslaste jälgedes – mõisapärand Raplamaal” ning baltisakslastele on pühendatud ka 18. aprillil toimuv Baltisaksa päev. Tallinna Ülikooli vanemteadur Inna Jürjo kõneleb siis teemal “Baltisakslaste tegevus valgustuse ja hariduse edendamisel” ja Eesti Mälu Instituudi vanemteadur Olev Liivik “Baltisakslaste ümberasumised Eestist Saksamaale 1939/40 ja 1941”.
Ehkki üritus on ennekõike mõeldud gümnasistidele, saavad selles osaleda kõik huvilised, andes oma soovist teada aadressil [email protected]

Koolides ja lasteaedades

27. märtsil rääkis Rapla gümnaasiumis oma argielust ja õppimisvõimalustest üldisemalt tudeng Saksamaalt Susann Sefer. Samal päeval tähistasid õpilased rahvusvahelist teatripäeva nüüdisaegse ja humoorika etendusega “Aschenbrödel” („Tuhkatriinu”).
Gümnasistid on osa võtnud ka teistest üritusest. Saksa keele õpetaja Grete Elbrecht tõi näiteks osalemise Tallinna 21. koolis toimunud tõlkevõistlusel ja Eesti Saksa Keele Õpetajate Seltsi korraldatud veebipõhisel viktoriinil. Saksa keele ainetundides on olnud fookus tavalisest rohkem Mecklenburg-Vorpommernil. Elbrecht osales ka laupäeval toimunud lauluvõistluse ”Lautstark” žüriis, kus Eesti noored saksa keele õppijad, alates lasteaiast kuni 6. klassini, näitasid oma keeleoskust läbi rütmi ja muusika.
Märjamaa gümnaasiumis oli 26. märtsil saksa keele olümpiaad 8.-12. klasside saksa keele B-taseme õpilastele.
Rapla lasteaias Naksitrallid oli aga 28. märtsil mänguline esitlus “Sehenswürdigkeiten in Deutchland” („Vaatamisväärsused Saksamaal”), mille käigus tutvusid koolieelikud Saksamaa, saksa keele ja kultuuriga.
Reedel, 5. aprillil andis Rapla Vesiroosi koolis kontserdi Hannoverist pärit duo Lucja Madziar viiulil ja Katharina Sellheim klaveril. Duo pakkus publikule poolteist tundi klassikalist muusikat, alustades W. A. Mozarti loominguga ja lõpetades L. v. Beethoveniga. Nende vahele jäi Arvo Pärdi, Maurice Raveli ja Heino Elleri muusika.
Peab ütlema, et nii Mozarti kui ka Beethoveni sonaadid kõlasid väga kevadiselt, helgelt, soojalt ja rõõmsalt, viies mõtted aegadesse, kui need teosed loodi. Seevastu Pärdi “Peegel peeglis” jätab hinge mingi seletamatu nukruse. Samas on ka lootusekiir olemas. Väga vähesega on väga palju emotsioone edasi antud. Maurice Raveli sonaadid “Allegretto”, “Blues” ja “Perpetuum mobile” sidusid justkui kontserdil valitsenud kahte peamist meeleolu, rõõmu ja kurbust. Heino Elleri “Männid” oli aga pilt loodusest, sisaldades vaikset tuult puudeokstes, veevulinat, looduse kevadist tärkamist ja sügisest suremist.
Duo Madziar-Sellheim on ka varem Eestis käinud ja ilmselt näeb neid siin ka edaspidi. Huvitav on märkida, et Sellheimi juured on Viljandis.
Kontserdil viibinud Saksamaa suursaatkonna esindaja Clemens Hellemeier ütles, et nad on valmis kaasa lööma ka muul ajal kui „Saksa kevadel”, kui on kohapealseid partnereid ja huvitavaid ideid, mis saksa keelt ja kultuuri rohkem pildile tooks.
„Saksa kevade” tõid Raplamaale Grete Elbrecht, Heldin Allik ja Tõnis Blank, kes käisid sügisel Saksamaa suursaatkonnas sellest rääkimas. Rapla võiks samuti „Saksa kevade” festivali kaardil olla ja seda võimalikult erineval moel. Saatkonnale selline initsiatiiv meeldis.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused