-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
ArvamusKuidas realiseerus Raplamaa RAHVA tahe Riigikogu valimiste järel

Kuidas realiseerus Raplamaa RAHVA tahe Riigikogu valimiste järel

Harri Õunapuu,
kolme Riigikogu liige, põllu- majandus- ja rahandusminister, praegu
pensionär Hagudi külas

Valimised on läbi. Kui enne valimisi oli mure, kas maakonnast keegi ka Toompeale pääseb, siis nüüd on meil tänu kahele mehele – Rene Kokale ja Heiki Hepnerile – see mure murtud. Natuke peab selles tänama siiski ka Jüri Luige riigimehelikkust jätkamisel kaitseministri kohal.
Mõlemad meie esindajad on oma valla tasandil teinud tublit tööd ja eks see oligi eelduseks rahva valikul – Riigikokku valimist võiks võtta kui hinnangut senitehtule. Muidugi on olnud ka paremaid aegu, kus Toompeal oli korraga 5-6 Raplamaaga seotud saadikut, aga praegu oleme rahul ka nende kahe mehega.
Meie poliitilisel kultuuril on veel arenguruumi. Kui Soome parlamendi valimiste võitja edestas järgmist 0,2 protsendiga ehk ühe (1) kohaga parlamendis, siis seal ei alustanud ükski teine partei rahva valiku vastaselt mingit „omade” mängu võitja vastu. Meie poliitikute, pean silmas Ratast, Seedrit ja Helmet, poliitilise kultuuri tasemeks on ainult soov võimule pääseda. See, et nad kaotavad nii rahva usalduse ja süvendavad veelgi madalat poliitikute reitingut, neid ei häiri. Kahjuks.
Vanas Testamendis on öeldud: ära tee seda, mida sa ei taha, et sulle endale tehtaks. Seepärast ei ole Kaja Kallasel ka põhjust Ratase peale pahandada, sest Keskerakond on olnud samuti Reformierakonna poolt auti mängitud. Iseküsimus on, kas kättemaks on parim vahend tehtu korvamiseks. Küllap on seegi poliitilise kultuuri küsimus. Jeesus on käsitlenud Vanas Testamendis öeldut vastupidiselt: tee teistele seda, mida sa tahad endale tehtavat. Ilmselt jäi ka Reformierakonna juhtpoliitikutel opositsioonis oleku aeg liiga üürikeseks, et võitu kindlustada.
Mida toovad järgmised neli aastat? Siililegi selge, et niimoodi kokku pandud valitsust on väga raske kui mitte võimatu järgmiste valimisteni koos hoida. See, et rahva võõrandumine Riigikogust ja valitsusest süveneb, on sama selge. Rahva usalduse kuritarvitamine viib rahva ükskõiksuseni valitsuse poliitika ja Riigikogu suhtes.
Aastaid tagasi, kui Res Publica sai suure valimisvõidu, oli ka võimalus nad valitsusest kõrvale jätta. Toona jäi peale aga seisukoht, et las rahvas näeb neid valitsemas…

Tuletan seda siinkohal meelde, sest midagi ei ole uut siin päikese all. Rahvaga manipuleerijad on üldjuhul lõpuks ikkagi oma kohale tagasi loksutatud. See on ainult aja küsimus.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare