9.4 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelÜhe unistuse täitumine ehk Näidendikogumik lastele

Ühe unistuse täitumine ehk Näidendikogumik lastele

Helerin Väronen

Eelmisel neljapäeval esitles Eidapere kooli algklasside õpetaja ja huvijuht Krista Mustonen oma esimest raamatut, mai alguses ilmunud näidendite kogumikku “Nurjatust räkapikust tulnukateni”.

Vajaduspõhiselt sündinud kogumik on mõeldud kõigile teatrikunsti armastajatele ja eelkõige lastele vanuses 4-14. Kogumik sisaldab 7 talvist ja 8 kevadist näitemängu, mis on mõeldud väikse maakooli näitlejaskonnale, kuid iga lavastaja võib oma äranägemise järgi tekstides muudatusi teha.
Kogumiku esitlusel sõnas Eidapere kooli direktor Riina Tomingas, et igalühel on unistusi, mõnel suuremad, mõnel väiksemad. Erinev on aga see, kui paljud meist on valmis oma unistuste nimel pingutama. Krista on ühe oma unistuse näidendikogumiku väljaandmisega täitnud ja selle nimel vaeva näinud.
Jutt kogumiku väljaandmisest sai alguse juba viis aastat tagasi, kuna koolipidude tarbeks kirjutatud näidendeid ja jutte oli kogunenud omajagu. Reaalseid samme raamatu koostamiseks hakati astuma eelmisel sügisel, kui Krista end Raplamaaga sidus ja Eidapere kooli õpetama tuli.
Kõik lavastused on publiku ette jõudnud ja kaks neist on ka Eidapere koolis lavale toodud. Direktor sõnas, et Krista on suutnud oma tekstidesse sisse kirjutada avaliku elu tegelaste ütlemisi ning neis on ka vahvat huumorit. Krista Mustonen sõnas, et teda inspireerivad vanasõnad, kõnekäänud, anekdoodid, naljandid, muinasjutud, aga mõjutanud on ka reklaamlaused, poliitilised loosungid, avaliku elu tegelaste repliigid ja tuttavate-sõprade naljakad ütlemised. Näidendeid hakkas ta kirjutama, kuna soovis pakkuda vaatajatele veel lavale toomata lugusid. Ühtlasi oli see vajaduspõhine, sest olemasolevad näidendid ei kõnetanud või ei olnud jõukohased.
Nii nagu eduka poliitiku taga on mitu head ja tarka nõunikku, aitasid Krista raamatu ilmumisele kaasa mitu oma ala eksperti ja sõbrad, sugulased, tuttavad, kuid Krista suurim tänu kuulub Riina Tomingasele, kes tööandjana toetas teda nii mõtete kui ka tegudega.
Üks näiteringis osaleja, Rasmus Lind sõnas oma tänukõnes Kristale, et kuigi näitlemine on raske, nõuab suurt kohusetunnet, visadust, eneseväljendusoskust ja julgust, on tal olnud väga põnev ja hariv aasta, palju on saanud nalja ja leitud uusi sõpru. Raamatuesitlusel kandis ta koos teiste näitetrupi lastega ette ühe näidendi vastilmunud kogust. “Sünnipäevale minek” räägib sellest, kuidas kaks karu, Mike ja Mikä on kutsutud karu Mati sünnipäevale, kuid teel ristuvad nende teed nõidadega.
Näitlemisega on Vändra juurtega Krista olnud seotud esimesest klassist peale, kui ta sattus vahel Mädara külateatrisse näitlema. Seal mängib ta seniajani. Krista kuulub ka Eesti Näitejuhtide Teatritruppi.
Autori arvates ei tasuks tema kogumiku puhul väga kinni jääda sõnasse näidend. Raamatut annab ka lugeda kui toredate lugude kogumikku ning alles lugema õppiv laps saab näiteks koos emaga dialoogi lugeda, muutes lugemise palju põnevamaks elamuseks. Pealkirjas mainitud räkapiku kohta rääkis Krista, et see tegelane tekkis siis, kui tal endal oli laps väike ja ei tahtnud tuba koristada. Räkapikk oli siis see tegelane, kes laokil asjad ära viis ja tagasi tõi, kui tuba korras oli.
Näidendikogumiku “Nurjatust räkapikust tulnukateni” andis välja kirjastus Hea Tegu, küljendas Vallo Hallik, illustreeris Jana Valge, kaane kujundas Irina Serjakova ning keeletoimetustööd tegi S. M. Rattiste.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare