-3.3 C
Rapla
Laupäev, 27 apr. 2024
ArtikkelKultuurilisa KUKITEMUKI: Raplamaa kultuurisuvi pakub põneva assortii erinevaid maitseid

Kultuurilisa KUKITEMUKI: Raplamaa kultuurisuvi pakub põneva assortii erinevaid maitseid

Mari Tammar

Kuigi selle suve suursündmuseks saab ilmselt juubeli laulu- ja tantsupidu Tallinnas, toimub siiski ka teisi sündmusi, mille külastamise võiks plaani võtta. Vaatamata sellele, et paljud otsivad suviti kultuurielamusi kodust kaugemalt, tasuks ka Raplamaa kultuurikalendrile pilk heita ja avastada selles kandis enda jaoks uusi sündmusi ja kohti.

Tehes valikut Raplamaa kirkamatest kultuurisündmustest, hakkas silma, et väga suur osa neist leiab aset kirikutes või kabelites ning tihtipeale on nende peategelaseks orel. Kõige laiahaardelisem on kahtlemata Rapla kirikumuusika festival, mis sellel aastal väisab kuut Raplamaa kirikut, ent eraldiseisvate projektidena viiakse läbi ka muusikaõhtute sari „Rapla orel 80” ning Juuru XIII orelisuvi. Seega pakub Raplamaa eelkõige võimalust tulla põletava päikese käest jahutavate kirikuseinte vahele ning süüvida hetkeks enda ning pillide kuningaks kutsutud oreli hingemaailma.
Kuivõrd kirikumuusika festivali kontserdid on ka maakonna väiksemates kirikutes, võin enda kogemusest öelda, et sõit läbi kuldsete viljapõldude maakirikusse võib pakkuda lisaks muusikale ka päris meeldejääva loodusromantilise elamuse.
Teiseks Raplamaa kultuurile iseloomulikuks märksõnaks tundub olevat „rock”. Juba on seljataga Kapa festival (endise nimega Kapa Rock), ees aga ootavad Vigala Hard Rock Laager ja Augusti Rock. Olles paratamatu visionäär, kerkib mu silme ette kujutluspilt, kuidas orelid ja rokkmuusika võiksid koostööd teha ning meie piirkonna tõeliseks nimiürituseks võiks saada „Raplamaa rokkivad orelid”. Usun, et kui see nimele väärilise sisuga täita, võiks see olla päris intrigeeriv kooslus – lähenemisnurki oleks sellele ju mitmeid.
Vägev laulupeotule teekond Raplamaal, mis oli palistatud kõikvõimalike laulu- ja tantsukontsertidega, on tänaseks küll juba möödas, ent pärimus- ja rahvamuusikat leidub meie suves veelgi. Vapralt künnab oma vagu Märjamaa Folk ning oma kontserdiga tuleb Palamulla küüni ka Eesti tipplõõtsamees Juhan Uppin. Samuti tulevad Vigalas nii laste folkloorilaager „Pärimuse pärlid” kui ka Kandlekoja Pärimusa laager.
Peaasjalikult on Raplamaa kultuurisuvi täis muusikat, aga Varbola Puu ja Kohila keraamikasümpoosion toovad vaatajani kunstilist vormimängu ning seda ka rahvusvahelises mõõtmes. Pisut samasse kategooriasse kuulub ajaloolis-kultuuriline rännak „Tagasi Mahtrasse”, mis kulmineerub alati tuleskulptuuride vaatemänguga.
Raplamaa kultuurisuve kirsiks tordil saavad seekord aga teoloogi, folkloristi ja kirjaniku Uku Masingu 110. sünniaastapäevale pühendatud sündmused, millest valikus on hetkel vaid mõned. Kirjanduslikul lainel seilab veel kultuurisündmus Kapa Männik Loeb.
Kõikvõimalikke väiksemaid ja suuremaid jaanipidusid, kontserte, spordiüritusi, laatasid, kihelkonnapäevi, laagreid, militaarsündmusi ja kodukohvikute päevi korraldatakse kogu maakonnas aga terve suve jooksul. Jooksvat infot nende kohta leiab nii Raplamaa Sõnumite „Kuhu minna” rubriigist kui ka Raplamaa portaalist. Igaljuhul tasub kätt pulsil hoida ja mitte koju konutama jääda, sest tegelikult pakub Raplamaa kultuurisuvi päris põneva assortii erinevaid maitseid ning garneeringuks tasuks teel olles sulpsata ka mõnda rabajärve ning nautida Raplamaa kaunist loodust.

Raplamaa eesootava kultuurisuve kirkamad pärlid
Juuni
19. juunist 24. juulini muusikaõhtud “Rapla orel 80” Rapla kirikus
21. juunil Heli Vahingu ja Peeter Kaljumäe kontsert Rapla kalmistu kabelis (kontserdisarja Contra Mortem raames)
22. juunil ajaloolis-kultuuriline rännak „Tagasi Mahtrasse” Mahtra sõjaväljal
27. juunist 14. juulini XXVII Rapla Kirikumuusika Festival Raplamaa kirikutes
28.-29. juunil Hard Rock Laager Vana-Vigalas
30. juunist 14. juulini Juuru XIII orelisuvi Juuru kirikus
Juuli
3.-10. juulini soomusrongi külastus ja näitus „100 aastat hiljem – soomusrong tuleb jälle” Rapla raudteejaamas
25. juulist 12. augustini XIX Kohila keraamikasümpoosion Tohisool
21. juulil Juhan Uppini kontsert Palamulla küünis
August
1.-4. augustini XIV Märjamaa Folk ja XXII Märjamaa päevad Märjamaal
3. augustil Suveöö kontsert Sutlema mõisas
6.-11. augustini XXII Varbola Puu Varbola linnuses
7. augustil Luulelõuna “Uku Masing 110” Rapla keskraamatukogus
11. augustil mälestusjumalateenistus “Uku Masing 110” ja Siiri Sisaski kontsert Rapla kirikus
17. augustil Kapa Männik Loeb Kohilas
17. augustil Augusti Rock Tohisool
20. augustil Voldemar Kuslapi kontsert Rapla kalmistu kabelis (kontserdisarja Contra Mortem raames)
25. augustil Tõnis Mägi kontsert Pallamulla küünis
Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare