0.5 C
Rapla
Neljapäev, 22 veebr. 2024
ArtikkelUrevere külas hoitakse elus Endel Redlichi mälestust

Urevere külas hoitakse elus Endel Redlichi mälestust

Siim Jõgis

Käesoleva aasta 28. juunil möödus 70 aastat endise metsavenna ja Relvastatud Võitluse Liidu looja Endel Redlichi surmast. Tema mälestuskivi ning -tahvel on üles seatud Märjamaa vallas Urevere külas Topi talu maadele. Just seal langes Redlich Nõukogude julgeoleku korraldatud haarangu käigus 1949. aastal.

Endel Redlichi elu ja tegusid mälestati Topi talu maadel pühapäeval, 30. juunil.
Redlichi mälestuskivi paigaldati Topi talu maadele 2018. aasta suvel. Avamisüritus oli toona 5. juulil paralleelselt Põrgupõhja retkega. Mälestuskivi organiseerija ja ürituste korraldaja Aimar Maiste ütles, et iga aasta suvel suuri kogunemisi plaanis korraldada ei ole, kuid tänavune võeti ette selleks, et mälestada Redlichi hukkumise seitsmekümnendat aastapäeva. Kohal oli üle neljakümne inimese. Teiste seas ka Riigikogu esimees Henn Põlluaas. Oma sõnavõtus keskendus ta ajaloole ja rääkis eestlaste võitlustest Teise maailmasõja ajal. “Teadku ükskõik kes tahab Eestit ära võtta, me võtame relvad ja võitleme, nagu Kalevipojas on öeldud – viimase põlvepikkuse poisini,” võttis ta oma sõnavõtu kokku.
Toomas Väli Kaitseliidu peastaabist tõi oma sõnavõtus välja olulise nüansi – Endel Redlich oli oma surmahetkel kõigest 26-aastane. “Endel Redlich sai surma 26-aastaselt. Ta oli noor mees, kes mõtles suurelt. Ta mitte ainult ei tahtnud kommunistidele valu anda, vaid ta lõi terve organisatsiooni. Endel oli aatega mees, kes tahtis midagi suuremat ja paremat,” rääks Toomas Väli.
Lühikestele sõnavõttudele järgnes pärgade ja lillede paigutamine mälestuskivile. Pärjad asetasid Henn Põlluaas Riigikogu nimel, Kaitseliit, Kaitseliidu Rapla malev ning Eesti Leegioni Sõprade Selts. Sõnavõttudest tuli välja, et Endel Redlichi suurim soov oli saada kooliõpetajaks, kuid kahjuks see unistus ei täitunud. Eesti 20. sajandi ajalukku läks Redlich metsavenna ning ennekõike põrandaaluse metsavendade organisatsiooni Relvastatud Võitluse Liit looja ja juhina. Tema mälestuskivile asetatud tahvlil on kirjas: “Siin langes 28. juunil 1949 okupantide poolt korraldatud haarangu käigus Relvastatud Võitluse Liidu looja ja juht Endel Redlich”. Lisaks on tahvlil märgitud, et kivi paigaldas Põrgupõhja Risti Selts.
Eestikeelses Vikipeedias on Redlichi elulugu välja toodud nii: “Endel Redlich sündis 7. märtsil 1923. aastal Läänemaal Vigala vallas Sepa talus seitsmelapselises perekonnas. Lõpetas 1941. aastal Pärnu Poeglaste Gümnaasiumi (Pärnu 1. Keskkool). 1944. aasta sügisel põgenes Nõukogude mobilisatsiooni eest metsa. 1945. aasta lõpul ta legaliseerus. Vabadus kingiti talle tingimusel, et ta hakkab tegema julgeolekuorganitega koostööd. Talle anti agendinimi “Röövel”, kuid ta põgenes kohe metsa tagasi.
1946. aastast Läänemaal loodud metsavendade organisatsiooni Relvastatud Võitluse Liit juht. See organisatsioon lõi osakonnad üle Eesti. Hukkus 28. juunil 1949. aastal Topi talu lähedal Ureveres Läänemaal julgeoleku korraldatud varitsuses.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused