24.9 C
Rapla
Teisipäev, 16 juuli 2024
ArtikkelKanepist tooted, valgusmets ja kanepilabürint Kanepi valgusfestivalil

Kanepist tooted, valgusmets ja kanepilabürint Kanepi valgusfestivalil

Helerin Väronen

Minu kodukant asub Põlvamaal Kanepis. Kohas, kus hiljuti toimusid mitmed WRC ralli katsed ja mis eelmisel kevadel kogus lausa maailmakuulsust sellega, et valis endale kanepilehega vapi. Sel suvel võtsid Kanepi, Saverna ja Kõlleste noortekeskuste noored aga ette ja korraldasid esimest korda Kanepi (valgus)festivali.

Kaks päeva, 19.-20. juulil väldanud sündmus muusikute, laada, orienteerumismängu ja kanepilabürindiga oli tõeliselt eeskujulik, hästi korraldatud ja loodetavasti midagi sellist, mis muutub järgnevatel aastatel traditsiooniks.Mõlema päeva õhtused sündmused toimusid Jõksi järve ääres, kus peale kontserdilava oli metsa püstitatud ka maagiline ja muinasjutulisena mõjunud valgusmets, mida sai imetleda mõlemal õhtul. LED-tulukestega ja muusikaga olid noored loonud nurga, kus justkui aeg seiskus. Paralleele võib tõmmata üritusega “Valgus kõnnib Kadriorus”, kuid see oli lihtsalt väiksemas formaadis.

Laval toimuv valgusshow muutis ka publiku selja taga oleva metsa maagiliselt värviliseks.

Reedel esinesid Singer Vinger, Bombillaz ja Shanon. Kaht esimest esinejat saatis valgusshow, mis pani ka puud meie taga erinevates toonides särama.
Pärast Bombillazt tuli lavale üllatusesinejana tantsutrupp Viva La Divas festivaliks mõeldud spetsiaalse kavaga. Kahjuks need, kes vähegi tagapool juhtusid olema, ei näinud suurt midagi. Viimast esinejat Shanonit me kuulama ei jäänud, kuid tänu tuulesuunale ja sel õhtul väga heale helivõimsusele olid isegi laulude sõnad koduõuele kuulda.
Laupäeva hommik algas laadaga, kus ilma tegid kanepitooted. Ja mitte narkootilise toimega kanep, vaid ikka tööstuslikust kanepist tehtud kraam. Näiteks müüs Tegram Disain kanepiseemneõli, mida sai osta kaunites kanepinööriga köidetud käsitöökarpides. Tulenevalt oma hobist samamoodi karpe ja albumeid meisterdada, lõi mul silm vaimustusest särama, nähes midagi nii ilusat. Marget Rüütli on oma köitetööde jaoks belga piste põhjal välja mõelnud lausa uue piste, mis on ka patenteeritud.
Sativa Tooted OÜ pakkus samuti erinevaid kanepitooteid alates külmpressitud kanepiõlist, erinevate maitsetega kanepi jääteest kuni kanepi proteiinipulbrini välja. CBDKANEP OÜ oli kohal lausa kahe müügiputkaga, kus müüdi kosmeetikatooteid, aromaatseid õisi ja kanepiõli. Lastele meeldis enim aga poniga sõita, lasta näomaalingut teha ja batuudil hüpata. Julgemad käisid ka Exitmobiilis “Kuri kloun”.
Laadaga samal ajal toimus orienteerumismäng NutiKanep mööda Kanepi valda, millest võttis osa 12 tiimi, neist 10 jõudis ka finišisse. Ülejäänud kaks kadusid ehk kanepilabürinti Jaak Kõivu Kellamäe tallu. Nali naljaks, aga tegelikult ei olnud see labürindi läbimine üldsegi nii keeruline. Täitsa põnev oli seal ekselda. Mõnesse kohta olid pandud ka infotahvlid kas valda puudutava või kanepitaime kohta käiva infoga või siis midagi naljakat.
Tööstusliku kanepi näol on tegu tõeliselt tänuväärse materjaliga ja viimaste uudiste põhjal on näha, et aina enam saadakse sellest aru. Kahjuks küll sedapidi, et kanepi kasvatamise haaravad enda kätte suurtööstused ja väiketootjad süüakse aja jooksul turult välja.
Laupäevaks nägi päevakava ette, et õhtut alustasid noored DJ-d, pärast neid esines hiphopi punt Küberünnak&Karmo. Juurde oli toodud ka üks toitlustaja, kuna reedeõhtust rahvamassi ei suutnud kaks putkat piisavalt kiiresti teenindada. Samas ei teinud keegi väravas takistusi oma toidu kaasa võtmisele, vabalt oleks võinud piknikukorviga kohale minna.
Peaesineja Genka lood viisid ilmselt enamuse publikust tagasi nooruspõlve, A-rühma ja Toe-Tagi aegadesse. Aga tulihingelisi Genka fänne leidus ka päris pisikeste seas. Eriti vahva oli vaadata üht umbes viieaastast tüdrukut, kes ennastunustavalt terve kontserdi aja näppu viskas.
Arvestades seda, et Kanepi valgusfestivali peeti esimest korda, oli mõlemal päeval järve ääres uskumatult suur arv inimesi. Järelkaja festivalile on enamasti positiivne olnud. Tundub, et korraldajatel tasub mõelda juba järgmise aasta festivali peale.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare