17.7 C
Rapla
Laupäev, 25 mai 2024
Artikkel“Härrased, käivitage mootorid!”

“Härrased, käivitage mootorid!”

Siim Jõgis

Kuimetsa vanatehnikapäev mõjus ajamasinana. Täpselt selline tunne oli seista laupäeva, 3. augusti ennelõunal Kuimetsa ristil, kui pihta hakkas juba viies Kuimetsa vanatehnikapäev. Tegemist ei olnud aga võistluse, vaid pigem vanatehnika kokkutulekuga. Põnevust ja silmailu jagus kõigile, kes tulid sellest päevast otsima killukest nostalgiat.

Viis aastat on traditsioon püsinud. Nüüd ei kujuta enam hästi ettegi augustikuu esimest laupäeva ilma vanatehnikapäevata Kuimetsas. Ürituse korraldaja Juhan Laansoo rääkis, et varem oli tal tunne, et viie korraga see üritus piirduda võikski, aga tänavune kokkusaamine andis indu sellega jätkata. Tähesõidul osales rekordiline arv vanu autosid ja mootorrattaid. Kui kõik nad kokku võtta, oli neid 200 pluss/miinus kaks või kolm.
Laupäeva, 3. augusti keskpäeval Kuimetsa ristil seistes oli tunne, nagu ajamasin oleks viinud mind paarkümmend aastat minevikku. Kordatehtud mootorrattad, vanad autod ja isegi militaarmasinad vurasid tossu ja signaalide saatel Kaiu suunas. Sinna neid Tähesõit viiski. Kuimetsast väljuti minuti pealt kell 12. Kogu teelõigu Kuimetsast Kaiuni oli politsei selleks ajaks ülejäänud liiklusele sulgenud. Silma järgi hinnates võib öelda, et vaatemängu oli tee äärde tulnud jälgima sadakond inimest.
Juhan Laansoo sõnas, et on tänulik politseinikele ja abipolitseinikele, kes Tähesõidu ning tegelikult kogu ürituse turvamisel head tööd tegid. Tähesõidult hakkasid vanad masinad vaikselt tagasi jõudma mõned minutid vähem kui poole tunniga. “Ajamasina” efektile andis tegelikult oma pitseri seegi, et paljud vanade sõidukite omanikud olid end riietanud ajastule kohaselt. Vana kiiver oli pandud pähe, triiksärk selga ja lips ka veel ette – siis oli küll tunne, et ümberringi käivad kinoklassika “Vallatud kurvid” võtted. Nostalgialaks missugune!
Teiste seas võttis Tähesõidust osa ka tuntud kulturist ja sporditegelane Ott Kiivikas – samuti ajastuhõnguline kostüüm seljas. Sõitjaid oli kohal kogu Eestist. Neid tuli sel päeval Kuimetsa kohale Viljandist kuni Jõhvini ning kõikjalt vahepealt. Võib vahest vabalt öelda, et laupäeval, 3. augustil oli Kuimetsa terve Eesti vanatehnika pealinn.
Omaette vaatemäng oli kindlasti vanade motikate demosõit Kuimetsa krossirajal. Kõik, kes on viimaste aastate või isegi aastakümnete jooksul krossisõitu jälginud, leidsid rajalt nii mõnegi tuttava nime. Tegemist oli tõelise tähtede paraadiga, kes tulid oma vanast masinast veel maksimumi võtma. Teiste seas olid rajal 20-kordne ENSV meister Raul Sinimaa ja NSVL rahvusvahelise klassi meistersportlane Peeter Koval. Neile pakkusid konkurentsi 25-kordne ENSV meister Mart Mägar, Ivar Vaaderpass, 2018. aasta Euroopa meister Aadu Sikk ja Kuimetsa vanatehnikapäeva korraldaja Juhan Laansoo ise.
Rahvusvahelise mõõtme andsid motikate demosõidule külalised Venemaalt. Peterburist olid kohal Dmitri Zenitsen ja Andrei Mihhejev. Rajale lasti nad kõik koos ning tegemist ei olnudki võistlusega. Pigem pakuti pealtvaatajatele lihtsalt vaatemängu.
Juba enne üritust ütles Juhan Laansoo välja, et tegemist on konkreetse alguse ja konkreetse lõpuga sündmusega. Nii ka läks. Ettenähtud aeg oli täpselt neli tundi. Kui vanade masinatega oli tutvus tehtud, võis asuda muusikat kuulama.
Kogu vanatehnika pärastlõunale pani punkti ansambli Suveniir kontsert. Kell neli üritus lõppes.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare