-14.5 C
Rapla
Teisipäev, 5 dets. 2023
ArtikkelKeava suurim väärtus on tema tegusad inimesed

Keava suurim väärtus on tema tegusad inimesed

Helerin Väronen

Kehtna vallas asuv Keava alevik tähistas 24. augustil oma 965. sünnipäeva, sest just nii palju möödub Keava esmamainimisest. Seda tähtsat päeva tähistatakse Keavas kodukandipäevaga, mis seekord sai teoks kuuendat korda.

Ilmselt nädala kõige soojemal päeval jagus Keavas tegutsemist, vaatamist, kuulamist ja maitsmist terve päeva. Hommik algas kodukohvikutega ja vaatama väikesele kohale olid oma õued avanud ja lauad katnud lausa viis kohvikut.
Keava keskusest kaugemal, Põrsaku külas Välja talus Põssa Paradiisiaia nimelises kohvikus jagus peale söökide ka palju vaatamist. Näiteks ligi 400 tassist koosnev kollektsioon. Või siis aed, mida on ka kauni kodu konkursil tunnustatud. Täiesti omamoodi kohvik oli India-nimeline, mille taga on kohalik mees, maailmarändur Margus Kalam, kes sel nädalal ka oma uut raamatut esitleb. Kohvikus sai peale vürtsikate roogade osta erinevaid viirukeid, pille, ehteid ning lasta endale tarokaarte laduda.
Korraks põikasime läbi ka Boschi töötoast-kohvikust, kus rohkem juttu ja vaatamist oli just meesterahvastel. Kahjuks Peatänava kohvikusse me ei jõudnud, kuna olime oma liikumistrajektoori valesti arvestanud. Sealne kohvik suleti enne teisi, ajal, mil me hoopis koduaiakohvikus Kolm Õde sabas seisime. Ja see järjekord oli selles kohvikus pidevalt, kliente jätkus ka siis, kui ametlikult oleks kohvik pidanud juba uksed sulgema. Kuid ootamine tasus end maitsvate kookide ja praega ära. Just selle kohviku aia tagant sai alguse traditsiooniline rongkäik raamatukogu juurde, kus kodukandipäeva puhul heisati lipp ja istutati pärnapuu. Raamatukogus sai vaadata ka kohalike käsitöömeistrite töid.
Kodukandipäeva avamisel ütles Keava külavanem Marko Valgma, et see, et küla keskkond aina paremaks muutub, on suuresti tänu kohalikele inimestele endile. “Tahan, et meie kogukond oleks lahke ja kokkuhoidev, et aidataks teineteist, hoitaks meie ühist ruumi, mida me siin loonud oleme ja parendaks seda järjepidevalt,” sõnas Valgma ja lisas, et ega iseenesest asjad ei juhtu, alati on keegi nende taga. Ka Kehtna abivallavanem Katrin Velleste ütles, et tal on hea meel tõdeda, et Keavas on nii palju aktiivseid inimesi. Ja neid tuleb aina juurde, Keavasse on viimasel ajal elama asunud mitu noort peret.
Tähtsa osa Keava kodukandipäevast moodustas rahvariidekursuse lõpetanute moedemonstratsioon, mida kureeris Anne Ummalas. Silmailu pakkus ka Valtu naisrahvatantsurühm ja kel soov tantsida, sai seda teha õhtul Tallinna ansambli A.P.A või kohaliku kollektiivi Friroid saatel. Spordihuvilised said aga discgolfi mängida ja jalutuskäigul parkmetsas nägi fotonäitust Keava minevikust ja olevikust. Lapsed said poniga sõita, lasta endale näomaalingut teha, kive värvida, õhupalliloomadega mängida ja meisterdada. Õhtul süüdati lõkked, et sellega tähistada muinastulede ööd Keavas.
Rääkides aga veel neist inimestest, kes kogu seda kodukandipäeva aitasid ellu viia ja üldse Keava elu igatepidi toetavad, sõnas õhtujuht Tarmo Tammus, et tal on olnud au ja privileeg mööda maakonda sõites käia just sellistes väikestes kohtades nagu Keava ja ei ole just väga palju selliseid kohti, kus on nii palju aktiivseid inimesi, kes kogukonda eest veavad ja elukeskkonda paremaks ja ilusamaks muudavad. Oma õla panevad vajadusel alla nii vald, kohalikud ettevõtjad kui ka Keava Haridus- ja Kultuuriseltsi aktiivsed liikmed. Aktiivsed ja teotahtelised inimesed on suurim väärtus, mis ühel kogukonnal olla saab ja Keava on seetõttu üks õnnelik koht.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused