7.7 C
Rapla
Pühapäev, 2 okt. 2022
spot_imgspot_img

Meie mees Keavast andis välja raamatu rännakutest Aasias

Helerin Väronen

Keavast pärit Margus Kalam on vapper maailmarändur, edukas ettevõtja, vahva muusik. Nüüd hakkas ta kirjutama ka veel. Kolmapäeval, 28. augustil tutvustas Margus Keava suveaias oma seiklustest kokku pandud raamatut “Minu Aasia”.

Margusega vestles ja esitas küsimusi tema hea sõber KillBaba Kaare. Marguse rännakud Aasiasse said alguse sellest, et ta koos sõber Peeter Salmelaga tuli mõttele teha omanäoline pood Universaal Universum. Eksootilist kaupa hakati tooma Aasiast ja sealt algas Marguse lumepallina veerema läinud rännukihk.
Aasia rännakutest kõnelevasse raamatusse on kogutud lood 16 riigist, sealhulgas näiteks Indiast, Nepaalist, Butaanist, Birmast, Laosest, Taist, Hiinast, Jaapanist, Kambodžast. “Igal pool on alati midagi, mis tõmbab, sest ega vastu tahtmist kusagile ei läheks,” sõnas Margus. Marguse reiside eesmärk on leida etnilisi tooteid. Selle jaoks käib ta nii hõimude juures, kaubanduskeskustes kui ka tehastes.
Sageli satub aga ka hämmastavatesse seiklustesse, mis ongi tema raamatus ausalt ja avameelselt ära räägitud. Huvitav on see, et seiklustesse satub ta just siis, kui rändab üksi, nii kui ta mõne kaasmaalase või välismaalasega koos on, ei leia seiklused teda enam üles.
“Minu Aasia” on ilmunud Petrone Prindi kirjastuse Minu-sarja alt. Kirjastaja Epp Petrone käis pikalt Margusele peale, et see raamat sünniks. Prooviks kirjutas Margus Postimehele reisiblogi “Meie mees Aasias”, et katsetada, kuidas selline formaat lugejale peale läheb. Selles blogis ilmunud 16 lugu on ka raamatus esitatud, enam kui 50 loo hulgas. KillBaba, kes raamatut küll veel lugenud polnud, küll aga blogi, sõnas, et Marguse kirjastiil on mõnus, ladus, aus, humoorikas ja seal ei ole pahatahtlikku irooniat.
Raamat sai palju paksem, kui algul planeeritud, ja paljud lood jäid veel väljagi. Nii et publiku poolt vihjati sellele, et kunagi võiks raamatule järg tulla. Kirjutamisega Margus kindlasti jätkab, kuna ta on sellega nii ära harjunud. Jätkata kavatseb ta ka eelmisel talvel alustatud videoblogimisega ja tema suur hobi on kokandus. Margus soovib Aasia maitseid ka teistele tutvustada ja eriti just näidata, kuidas need söögid päriselt kohalikel inimestel valmivad.
Raamatu tutvustusõhtul rääkis Margus mitmeid põnevaid lugusid näiteks sellest, kuidas ta on tajunud kultuuride põrkumist, leidnud sõpru, neilt petta saanud, söönud koera, kartnud madusid, baarikaklusesse ja massirahutustesse sattunud.
Algajale Aasias reisijale soovitab Margus alustada lihtsamatest kohtadest, et aru saada, kas see koht üldse sobib inimesele, kohe kuhugi mägedesse ja hõimude juurde ronida ei tasu. Samuti on hea lugeda erinevaid reisikirju ja soovitusi. Kasuks tuleb ka kohaliku keele oskamine, inglise keelega saab küll hakkama, aga Margus ise mõistab hindi keeles numbreid, nii saab aru, kui müüja teda petta tahab.
Keskkonnast rääkides sõnas Margus, et tegelikult on Aasias asi ikka päris hull, õhusaaste ületab sageli siinseid numbreid kümnekordselt.
Indias on suur probleem tolm, mille eest ei pääse, ja sealsed veekogud on ääretult saastunud ning rannad plasti täis.
Need reisid Aasiasse on Margust ta enda sõnul väga palju muutnud. “See on kindlasti muutnud mind palju sallivamaks. See maailmapilt, mida ma tänu sellele näen, on kordades avaram, kui ma enne oskasin üldse ette kujutada. Just see erinevate kultuuride nägemine annab mulle tohutult juurde ja on hindamatu kogemus.”

spot_img
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
5,680JälgijatLike
1,179JälgijatFollow

Viimased uudised