-0.6 C
Rapla
Teisipäev, 19 märts 2024
ArtikkelKultuurifestival "Särin" toob vaatajani 3 näitust ja 30 erinevat sündmust

Kultuurifestival “Särin” toob vaatajani 3 näitust ja 30 erinevat sündmust

Mari Tammar

13.-14. septembril toimub Raplas kultuuriklubis Baas juba neljandat aastat järjest kultuurifestival „Särin”. Festival pakub elamusi igas vanuses kultuurihuvilistele, serveerides neile „roogasid” nii muusika, filmi, kirjanduse, kunsti kui ka teatri maastikelt. Seekordses festivaliprogrammis on endale koha leidnud 3 näitust ja suisa 30 erinevat sündmust, seejuures on lavale astumas nii Raplamaaga seotud loojad kui ka külalisi väljastpoolt.

Esimesena hakkab kavast silma muljetavaldav kirjandusprogramm, mis seekord toob Raplasse Valdur Mikita, Toomas Pauli, Tõnu Õnnepalu ja Mika Keräneni. Kirjutasime “Särina” kirjandusprogrammist ka 22. augusti „KuKiTeMuKis”, ent olgu lisatud, et Valdur Mikita hakkab arutlema meid öösiti ümbritsevate maagiliste kirjade üle ning Toomas Paul ja Tõnu Õnnepalu arutlevad teemal „Enne sõna”. Arutelu alla tuleb muuhulgas küsimus, millist vaikust ja valmidust on tarvis, et loov sõna saaks kirjanikule, tõlkijale ja kõnelejale avalduda.
Teatriprogramm toob Raplasse aga Tartus tegutseva teatri Must Kast lavastuse „Peks mõisatallis”. Lavastus räägib humoorikas võtmes sellest, kuidas eestlased peavad kannatamist pühaks, ning küsib, kas kannatamise harjumus tuleb meil inertsist või on see kultuuripärand.
Hoopis teistsuguse kultuurilise konteksti toob lavale aga Kaisa Ling Thing, kes on pühendunud naisbluusi uurimisele ning kes esitab festivalil vaudeville-burlesque-tantsushow. Kaisa Ling Thing teeb muuhulgas koostööd Aapo Ilvesega, tänu kellele kõlab saja-aastane riukalik bluus eesti keeles.
Tihedast muusikaprogrammist võiks välja tuua lummava naisartisti Anna Kaneelina ja Eesti Laulul südameid võitnud Ingeri. Anna Kaneelinat huvitab eriliselt naise sisemaailm ja ta looming toetub paljuski isiklikele kogemustele. Ka Ingeri muusika on inspireeritud emotsioonidest ja inimestest, kes teda ümbritsevad.
Pisut ootamatu on programmist leida ansamblit Dagö, kes justkui on oma parimad ajad juba minetanud, ent tuleb välja, et ansamblil on siiski eluvaim sees ja luuakse ka uut muusikat.
Teatud mõttes “Särina” veteraniks võib pidada Vaiko Eplikut, kes on neljast festivalist kolmel programmis olnud. Seekord esineb ta koos sõbra Jarek Kasariga.
N-ö veteranide kategooria kroon on aga ansambel The Vunkz, kes tegutses Raplas aastatel 1999-2003. Toona olid nad ainuke kooliõpilastest koosnev Rapla ansambel, kes andis avalikke kontserte. Nüüd aastaid hiljem tähistatakse “Särina” kontserdiga oma 20. sünnipäeva. Bänd viljeleb rocki ja punk-rocki.
Hea meel on tõdeda, et festivalikavas on endale koha leidnud suisa kolm pärimusmuusika ansamblit. Nagy Bögö
 ja Duo Ruut on mõlemad suhteliselt noored ansamblid, kes teevad siiski väga mõnusat ja igas vanuses publikule maitsvat muusikat. Tõeline humoorikas komfek on aga Mäeotsa Kapell, mille ridades on ka külakandle mängija Martin Arak ja improteatrinäitleja Ragnar Toompuu.
Muusikaprogrammist leiab ka rida DJ-sid, kes hakkavad unetutel jalgu tatsuma panema. Teiste seas astub DJ-na üles ka tuntud helilooja Tõnu Kõrvits.

Filmiprogrammis esinevad Rapla Youtuberid Geir Stint ja Martin Lapin ning vaadatakse lühifilmi „Karv” ja Astrid Reinla samanimelise raamatu ainel valminud lühifilmi „Teofrastus”, millele järgneb vestlus filmitegijatega.
Festivali mõlemal päeval on avatud kolm näitust. Baasi ruumis saab näha Rapla noore illustratsioonikunstniku Harriet Piirmetsa näitust “Feministid”, näitusesaalis Juss Heinsalu installatsiooni “Vaikus” ja Rapla kaasaegse kunsti keskuses Manfred Dubovi maale.

„”Särin” on kultuurifestival ja erinevalt paljudest teistest, mis Eestis sama nime kannavad, kuid tegelikkuses ainult muusikale keskenduvad, pakume meie tõesti rikkalikku valikut viiest erinevast alavaldkonnast. Näitamisele tulevad kodumaised filmid, lavale astuvad vägevad mõtlejad ja kirjanikud, kohale sõidab Ööülikooli võttemeeskond, vaatamiseks tuuakse kohale hiigelsuured maalid ja muusikaprogrammi artistid annavad kustumatult positiivse muusikalise laengu. Usun, et erinevaid esinejaid ühendavad sõnad on „erilisus” ja „kvaliteet!”,” võtab festivali ideeautor ja eestvedaja Maili Metssalu mahuka programmi kokku.

Kogukonna festival

Ühel kunagisel „Särina” meeskonna koosolekul avaldas loodusemees Lennart Lennuk arvamust, et “Särin” on nagu vanaema juubel, kus vanade sõprade ja lähedastega kokku saadakse. Tõesti, “Särina” eesmärk pole ainuüksi kultuurielamuse pakkumine, vaid ka kogukonna kokku toomine ning seesuguste hetkede loomine, kus kohvi- või teetassi taga võiksid sündida uued ideed ja koostööprojektid.
Üks väga oluline “Särina” osa on vabatahtlik meeskond, kuhu on igal aastal kaasatud üha rohkem ka kohalikke noori, kes saavad seeläbi oma esimesi suursündmuse korraldamise kogemusi.
„Koolinoored hakkasid vabatahtlikuks saamise avaldusi saatma juba keset suve, kui festival polnud veel avalikult otsingut välja kuulutanudki. Seega on “Särin” koolinoorte seas väga oodatud ja populaarne sündmus!
Vabatahtlikke on praegu igast lähikonna koolist, kaasa arvatud täiskasvanute gümnaasium, kuid ka Tallinnast, Viljandist ja Tartust. Kogu meeskond on ligi 50-pealine seltskond, kuhu kuuluvad eri generatsioonide inimesed. See on algusest saati olnud “Särina” soov ja eesmärk – ühendada Rapla inimesi, teha õlg õla kõrval tööd ja hiljem ka ühiselt programmi nautida,” selgitab Maili Metssalu.
Samuti on sündmuse ümber koondunud lisaks Eesti suurtele ettevõtetele ka järjest enam kohalikke ettevõtteid, kes festivali õnnestumisele õla alla panevad. „Põhiliselt aitavad toetajad leida meie vabatahtlikele ja artistidele kehakinnitust ja meeneid, ent toetatakse ka muid valdkondi. Oleme abilistele väga-väga tänulikud! Ja tore on ka see, et soov toetada levib,” rõõmustab Maili.

Festival rullub kultuuriklubis Baas lahti juba tuleval nädalavahetusel. Paljud programmi sündmused jäid artiklis nimetamata, seega tasub kogu programmiga tutvuda aadressil särin.loomebaas.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare