1.6 C
Rapla
Neljapäev, 18 apr. 2024
ArtikkelAlkopuhkus annab kehale ja vaimule puhkust

Alkopuhkus annab kehale ja vaimule puhkust

Mari Tammar

Sellegi aasta septembris kutsub Tervise Arengu Instituut (TAI) inimesi osalema kampaanias „Septembris ei joo“. Tänavuse kampaania moto on „Võta alkoholist puhkust!“, millega kutsutakse alkoholijoomisele leidma tervislikumaid ja lõbusamaid alternatiive. Aktsiooniga on kutsutud liituma kõiki, sõltumata sellest, kui palju keegi alkoholi tarvitab.

Kui inimene annab kampaanias osalemisest teada, jõuavad temani iga päev motiveerivad teavitused, kus puhkusejuhiks kehastunud noor näitleja Karolin Jürise annab alkopuhkuseks häid soovitusi, nõuandeid ja innustavat infot.
Näiteks: “Tegele täna kehakultuuriga, sörgi, ralli või mängi palli!”, “Vea sõpradega kihla, et pead muretult kuu lõpuni ilma alkota vastu”, “Võta sõbrad sleppi ja minge välja! Leiutage koos uusi rajusid viise, kuidas ilma alkoholita lõbutseda”, “Kuuajane alkopuhkus annab sulle 100% parema une”, “Alkoholiga pausi pidamine teeb seksi paremaks.”
TAI kodulehelt võib lugeda, et kuigi Eesti inimeste alkoholitarvitamine on aastatega oluliselt vähenenud, on see siiski laialt levinud norm. „Olenemata sellest, mida me oleme kuulnud või soovime uskuda, pole alkohol meie kehale hädavajalik aine ja selle puudumine ei tekita ühtegi probleemi. Kuu aega ilma alkoholita aitab mõista, millist rolli alkohol elus täidab. Alkoholivaba periood ei ole millestki loobumine, vaid millegi väärtusliku saamine,” selgitab TAI alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.
Mina ise sellel aastal alkopuhkust ei pea, aga minu elus on olnud varem periood, kui alkohol üle poole aasta minu menüüsse ei kuulunud. Koos teiste elustiili muudatustega (tervislikum toitumine ja treeningud) mõjus see tõesti värskendavalt. Kuna ma aga üleüldse enam väga hästi alkoholi ei talu (ka üks pudel õlut või klaas veini võib järgmisel päeval tekitada pohmaka tunde), ma seda ka väga palju ei tarvita.

Uurisin aga tänavu alkopuhkuse pidajatelt, kuidas neil läheb. Küsisin, miks nad seda teevad, kuidas tunne on ja kas kampaanias osalemisega seoses on enda jaoks ka midagi uut ette võetud. Nagu ühest suust vastati, et enesetunne on hea ning alkopuhkus annab hea võimaluse pühendada rohkem aega füüsilisele aktiivsusele.
Neile head puhkuse jätku ja keda mõte alkopuhkusest inspireerib, siis miks mitte alustada alkopuhkusega oktoobris.

Jane
“Minul ja mu abikaasal on saanud traditsiooniks, et igal sügisel võtame alkoholist puhkust, et anda kehale ja vaimule puhkust. Tunne on suurepärane. Just paar päeva tagasi abikaasaga arutasime, et see iga-aastaseks saanud traditsioon on väärt ettevõtmine, sest olemine on kordades erksam ja lihtsam on “pimeda ajaga” hakkama saada.
Ei saa öelda, et midagi uut oleksime selle pärast ette võtnud, kuid selle aja jooksul on kindlasti suurenenud aktiivsete tegevuste osakaal. Eriti olulisel kohal on füüsiline liikumine. Näiteks käime üheskoos ujumas, jõusaalis, jalutamas, rattaga sõitmas ja matkamas.”

Viljo
“Alkopuhkusest võtan osa, kuna see mõjub nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele kosutavalt. Olen alati kord aastas selle ette võtnud, kuigi ma muidu joon ka suhteliselt vähe ja ainult lahjemat alkoholi. See kuuks ajaks kõrvale jätta on kosutav ja saan rohkem aega tervisespordile kulutada. Tunne on tõesti hea. Kui ma enne jõin õhtuti või nädalavahetusel mõned õlled, siis ikka oli vaja süüa ja näksida kõrvale. Nüüd sellega probleeme pole.
Olen hakanud rohkem liikuma ja saanud kehalist võimekust parandada. Olen võtnud ka kaalust alla paar-kolm kilo ja muidugi on une kvaliteet paranenud. Nüüd olen saanud hommikul varem tegutsema hakata ja ei pea ootama, millal keha taastub. Nädala sees ma juba jõusaali trenniga tegelen, kuid nüüd olen reede õhtul sõpradega baari minemise asemel läinud õue discgolfi mängima ja kaasanud ka teisi sellesse.”

Ülle
“Ma olen varem suhteliselt külmalt suhtunud sellesse septembri kampaaniasse, aga sel aastal suure rõõmuga. Ilus suvi oli, pingelangus oli ja vein oli vaat et igapäevane kaaslane juba. Eriti ohtlikud on need 3- ja 5-liitrised kanistrid, mis seisavad kuskil, kraan lahti ja muudkui tuleb. Märkamatult muutusidki vein ja suvi sünonüümiks.
Ega see vein ka kehakaalule hästi mõju. Viis kilo tuli nagu niuhti tagasi, pane veel lamav asend suvel juurde, väike lihagrill ja palju siis vaja on? Praegu on kaks nädalat möödas ja kaks kilo on läinud kah. Enesetunne on väga hea! Ma ei ole enam väsinud niimoodi nagu enne. Nüüd septembrist algasid treeningud ja neid jagub mul peaaegu igasse õhtusse, kokku vähemalt 3-4 trenni sulgpalli nädalas. Lisaks ka võistlused. Ka ujums tahan hakata kord nädalas käima, et liigeseid taastada.”

Lea
“Lihtsalt otsustasin nii. Suvel oli ju puhkus ja ikka grilli kõrvale käis vein või siider. Organism vajas puhastamist. Nüüd on suvepuhkus läbi ja hea septembris mürkidest eemal olla. Tunnen end hästi, mingit teistmoodi tunnet nagu pole. Ei ole uut ette võtnud, teen oma igapäevatoimetusi nagu alati.”

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare