9.9 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
ArvamusVastulause Raplamaa Sõnumitele

Vastulause Raplamaa Sõnumitele

Anneli Sammel,
Tervise Arengu Instituudi terviseriskide ennetamise keskuse juht

Lugesime 18. septembri lehe tervisekülgedelt toimetuse juhtkirja, mis rääkis meie korraldatavast kampaaniast „Septembris ei joo“.
Muidugi on meil hea meel, et alkoholi liigtarvitamise vastane tegevus saab tähelepanu ja tervisekülg seda teemat laiendas. Nagu ka teie tänavaküsitlus välja tõi, tervitavad elanikud selliseid kampaaniaid ning peavad oluliseks tõukejõuks pidada pausi nii mõnegi inimese jaoks.
Juhtkirjas aga viitate, et TAI tegeleb silmakirjaliku ja tulutu tegevusega selle asemel, et mõjutada poliitikuid aktsiisi mitte langetama. Peamegi seepärast oluliseks teile täpsemalt selgitada, millega Tervise Arengu Instituudi meeskond alkoholi liigtarvitamise valdkonnas tegeleb.
Nagu te olete ise välja toonud, on TAI teadusasutus, kes lähtub oma tegemistes ja soovitustes tõenduspõhisusest. Erinevalt poliitikutest, keda valib rahvas ja kes võivad, aga võivad ka mitte kuulda võtta spetsialistide soovitusi. TAI on aktiivselt osalenud eelmise valitsuse poolt vastu võetud alkoholipoliitika koostamisel, seistes Eesti elanike heaolu ja hea tervise eest. See põhineb olulisimas Maailma Terviseorganisatsiooni soovitustel selle kohta, mis on tõhusad meetmed alkoholi liigtarvitamise vähendamiseks. Dokument on kõikidele avalik ja saadaval siin: https://www.tai.ee/et/tegevused/tervise-edendamine/alkoholi-liigtarvitamise-ennetamine.
Poliitikas on kokku 10 valdkonda, mille kõigiga tuleb võrdsel määral tegeleda ning kõigiga Eestis ka tegeletakse. Mõned neist on lõpptarbijale silmapaistvamad kui teised. Kõige kulutõhusamad, nn best buy meetmed on aktsiisi tõstmine, kättesaadavuse vähendamine ja alkoholireklaami piiramine. Seda sõnumit oleme nii avalikkusele, poliitikutele, meediale kui ka teistele aastaid edasi andnud kõiki kanaleid pidi.
Eelmine valitsus tegi väga olulisi samme ja seda on tunnustanud ka rahvusvahelised terviseeksperdid. Paraku jäid olulised sammud meedias täielikult aktsiisiteema varju. Selle valitsuse aktsiisi langetamise kavatsuse kohta oleme oma seisukohta üheselt ja taunivalt väljendanud. Muu hulgas ühinesime arstidega avalikus pöördumises aktsiisilangetuse vastu selle aasta mais.
Alkoholipoliitika valdkondadest tegeleb TAI eelkõige ravi ja varajase avastamise, kohalike omavalitsuste tegevuste toetamise ja teadlikkuse tõstmise suunal. Koostame õpetajaraamatuid ja abimaterjale erinevatele spetsialistidele. Kampaaniad saavad mõjutada vaid tõesti neid inimesi, kes oma tarvitamist suudavad ise kontrollida. TAI juhtimisel on tervishoiusüsteemis loodud alkoholitarvitamise häire ravi ja nõustamise võimalused nii alkoholitarvitajatele endile kui ka nende lähedastele. Rohkem kui 5000 inimest on saanud tervishoiusüsteemist tasuta teenuseid.
Paljudele inimestele saavad abi pakkuda ka meie poolt koolitatud perearstid. Vajadusel saavad arstid suunata ka ravikeskustesse, kuhu tuleb Rapla inimestel praegu minna Tallinnasse või Pärnusse. Kõik ravivõimalused on välja toodud siin: https://alkoinfo.ee/et/nou-ja-abi/spetsialisti-abi/kuhu-poorduda/.
Omavalitsused saavad palju ära teha alkoholi liigtarvitamise vähendamiseks. Sel kevadel käisime Raplas omavalitsuse kutsel, kus selgitasime alkoholitarvitamise häire ravi võimalusi ja arutlesime probleemide üle koos piirkonna sotsiaaltöötajate, kriminaalhooldajate, töötukassa esindajatega. Kohal oli ka Raplamaa Omavalitsuste Liidu rahvatervise ja turvalisuse esindaja.
Suur roll teadlikkuse tõstmisel on muidugi ka meedial, sh Raplamaa Sõnumitel. Meil oleks hea meel, kui saaksime nendest teemadest ka teie lehe lugejatele täpsemalt rääkida.
Täname veel kord tähelepanu eest ja loodame siiralt heale jätkuvale koostööle.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare