-0.1 C
Rapla
Esmaspäev, 22 apr. 2024
ArtikkelMade Balbati graafika on muusikutest ja nende muusadest

Made Balbati graafika on muusikutest ja nende muusadest

Helerin Väronen

Rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril avati Kohila raamatukogus Raplamaal tegutseva graafiku, kujundaja ja raamatuillustraatori Made Balbati graafikanäitus “Kohtumised”. Balbati piltidel kohtuvad muusikud ja muusad, loojad ja inspiratsiooniallikad.

Teater, poeesia ja muusika on Balbatit alati paelunud ja see kajastub ka tema loomingus, kus töö keskmeks on alati inimene. Raamatukogus on üleval 29 pilti, osa neist sensuaalse tooniga, kujutades kauneid muusasid.
Kuigi viimasel ajal on Balbat keskendunud vabaloomingus digigraafikale ja eelmised näitused on olnud just selles tehnikas tehtud muinasjuttudest inspireeritud piltidest, on Balbati sõnul tore teha aeg-ajalt ka klassikalist graafikatehnikat. Käesoleval näitusel olevad pildid pärinevad aastatest 1995-2014. Kuna Kohilas on Balbati digitaalselt tehtud illustratsioonide näitus juba olnud, otsustas ta seekord näidata oma loomingu teist külge.
Graafikanäitusi on Balbat teinud varemgi, nii Eestis kui ka välismaal. Suurtel graafikanäitustel ta väga osaleda ei ole tahtnud, pigem on ta teinud isikunäituseid. Praegu Kohilas olev näitus läheb edasi Tartu linnaraamatukokku.
„Näitusel olevad pildid on tehtud kuivnõela tehnikas. Pilt graveeritakse plaadile terava nõelaga, mitte ei söövitata happega nagu näiteks ofordi puhul. Mind võlub selle tehnika puhul joone tundlikkus ja täpsus. Minu piltides on koos realistlik joonistus ja dekoratiivne ornamentika, selleks sobib kuivnõela tehnika hästi.“
Graafikaga on Balbat tegelenud aastast 1990. Pärast kunstiakadeemia lõpetamist läks ta Tallinna kunstikooli õpetajaks. Kuna seal oli olemas sügavtrükipress, sai ta ka oma pilte trükkida. Hiljem õnnestus Balbatil trükipress koju osta, mis viis selleni, et ta tuli 1997. aastal kunstikoolist ära ja alustas tööd vabakutselise graafikuna, tegeledes paralleelselt ka raamatugraafikaga. Aastaid on ta teinud kaastööd kirjastusele Eesti Raamat.
Näitusel olevat graafikat saab ka osta ja tellida, nii raamitult kui ka ilma. Kõik tõmmised on nummerdatud ja signeeritud. Kuigi näitusel olevad pildid pole just äsjatehtud, trükib ta tiraaže praegugi juurde.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare