-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelEV 100 Nõmme külas

EV 100 Nõmme külas

Aivi Meister, Nõmme küla külavanem

Öeldakse, et „hilinenud õnnesoov on kõige enam õnnetoov“. Kas just seda ütlust järgides, aga üsna kaheteistkümnendal tunnil, mil meie vabariigike juba sünnipäevapeo otsi kokku tõmbab, ulatas ka Nõmme küla talle oma kingipaki.

Paki sisuks infostend, millel külakaart. Ja mul isiklikult on armas tunne, et kaardi kena kujunduse taga peitub mu noorim poeg Tener.
Kui kingitus lindi läbilõikamisega avatud, andis EV100 Raplamaa koordinaator Aare Hindremäe üle EV100 sildi. Pisukest pidu pidas külarahvas oma kõrtsis, kus maiustati uhke tordiga, millel ilutses söödav Nõmme küla lipp. Kõrtsiperemees Toivo koos kaasaga omalt poolt kostitas kohvi ja pirukatega.
Alljärgnevaga harutan veidi lahti kingipaki sisu. Nõmme on pisike hajaküla suurusega 2,34 km² (234 ha), ümbermõõt 6,6 km, naabriteks Hõreda, Aranküla, Hagudi ja Oola küla. Talusid on 14: Kaasiku, Kadaka, Kassisaba, Kuusiku, Liiva, Loigu, Maandi, Mäe, Tammetalu, Truu, Pilli, Raba, Vahi, Vetetalu. Lisaks kultuurimälestiste hulka arvatud ajalooline Nõmme kõrts, mis märgitud juba 1798. a L. A. Mellini atlases. Küla moodustati 20-ndatel aastatel kõrtsi ümbrusesse koondunud endiste mõisatööliste majapidamistest, eraldati Oola põliskülast, mille saunakülaks Nõmme oli olnud. 1977. a liideti Nõmme väikekülade ühendamise tulemusena Oola külaga, 1997. a sai aga külaelanike soovil taas iseseisvaks.
2011. a valiti külavanem ja loodi seltsing Nõmme Naabritunne, liituti naabrivalvega. Talude teeotstes on külaelanike endi organiseeritud rohelised taluviidad ning nendega harmoneeruvad postkastid. Valla kaasabil saadi kauaoodatud bussipaviljon ja sel kevadel sai „bussikas“ täiendust samas stiilis infotahvli näol. Ütlen aitäh oma vanemale ja keskmisele pojale, Tenverile ja Tenrole, kes kahemehetiimina on võtnud südameasjaks külas paigaldamist vajanud objektid paika panna.
2017. a kevadel toimunud aktsiooni – „Kuremure õhinapõhine lahendus Nõmme moodi“ – käigus pandi külarahva ühisjõul püsti kümneid aastaid külas suvitanud kurepaarile elamiseks personaalne post. Külale on tunnustust toonud ka Aavo Mägi aretatud üle 200 sirelisordi.
Traditsiooniks on kujunenud Nõmme Külalaat, mis toimub aastast 2013 igal kevadel. Müüma ja ostma tullakse üle kogu Eesti, nii et tegu on enama kui maakondliku ettevõtmisega. Külal on oma logo, millel kõik külale tähtsad elemendid. On logoga lipp, tassid, kleepsud, märgid, T-särgid. 2018. a esitati Nõmme küla Rapla maakonna aasta küla nominendiks. Aga 2017. a peeti küla valla kõrgeima külaelulise tunnustuse „Rapla valla aasta küla“ vääriliseks. Ja kuna juhtus nii, et samal aastal pärjati Nõmme külavanem tiitliga „Rapla valla külade sädeinimene“, oli see kokku üllatuslikult tore jackpot.
Loodetavasti on Eesti Vabariik meie kingitusega rahul. Ja eriti vahva on ju teha sellist kinki, mida kingisaaja pärast pidu minema ei vii ja tänu millele saavad kõik soovijad seda oma silmaga vaatama tulla.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare