0.5 C
Rapla
Kolmapäev, 28 veebr. 2024
ArvamusMida siis teha selle pensionirahaga?

Mida siis teha selle pensionirahaga?

Kadri Paju

Kindel on nüüd see, et pensionireform tuleb. Raha välja võtta soovijatel tuleb avaldus teha 2020. aasta 1. augustiks ja esimene osamakse tehakse 2021. aasta 1. jaanuarile järgneval tööpäeval. Ise investeerida soovijad saavad avada investeerimiskonto.
Mis on see pensioni investeerimiskonto? Sisuliselt on see arveldusarve, kuhu laekub raha üksnes II sambast. Jooksvad sissemaksed ehk 2+4% , mis praegu laekuvad pensionifondi, laekuvad sellele kontole. Pensioni investeerimiskontolt raha välja võttes tuleb tasuda tulumaksu ja tehinguid ei pea tuludeklaratsioonis deklareerima. Investeerimiskonto eeldab omanikult aktiivset tegutsemist. Ka kehtivad konto suhtes teatud investeerimispiirangud.
Minul igatahes on mõningane hirm seoses selle kontoga. Kui suur on oht iseseisvalt investeerides hoopis oma raha kaotada? Kuhu ja kuidas investeerida? Kui tõenäoline on, et ise investeerides saan suurema tootluse kui pensionifondi juhitud investeeringutelt? Ma kardan, et algajal investoril mitte väga tõenäoline. Arvestame peame ka inflatsiooniga. Minul pole investeerimiskogemust ja ma ei ole endale veel selgeks teinud investeerimisturu tõdesid. Oma eksimuste eest ei taha ma maksta oma pensionirahaga, nii et enda jaoks ma hetkel välistan ise oma kogutud II samba rahaga investeerimise. Ehk kunagi hiljem, kui olen targem selles vallas.
See võimalus ei tohiks ju ära kaduda. Rahandusminister Martin Helme toonitab, et reformiga tuleb inimestele otsustusõigus ning raha kogumise kõrval tekib ka investeerimisvõimalus. Samas on kõigil inimestel juba praegu, ka ilma reformita, investeerimisvõimalus olemas, aga kui paljud inimesed sellega tegelevad?
Tõenäoliselt on palju ahvatlevam raha kohe kätte saada. Maksaksin ära mõned laenud, liisingud, ostaks uhkema auto, korteri, midagi ilusat ja hinnalist, mida ammu ihaldanud olen, käiksin ära mõnel põneval reisil. Päris äge oleks ju – korraks. Selle peale, mis pärast saab, ei viitsi praegu mõelda, pension on nii kaugel ja ma võib-olla ei jõuagi kunagi pensioniikka. Või kui jõuan, eks siis paistab, mingit pensioni ma ikka saan. Ilmselt võimalus suurem summa raha saada muudab meid iseenda suurimaks vaenlaseks, kuna laseme emotsioonidel võtta võimust ratsionaalse mõtlemisvõime üle ja nii võime jõuda kahjulike otsusteni.
Ma jätan enda jaoks ka selle variandi kõrvale nii kauaks, kuni minus ratsionaalne mõtlemine eksisteerib. Tegelikult tekib mul küsimus, miks ma peaksin võtma oma pensioniraha kasutusele enne pensioniiga? Mida ma pensionil olles siis teen? Mu pensioniiga võib olla ju päris pikk. Ka riigikontroll on avaldanud pensionireformi kohta, et selle tagajärjel võib vaesus süveneda ja pensionid väheneda. Kas pole meie pensionäride vaesus juba niigi Euroopa Liidus üks suuremaid?
Neile, kes jätkavad teise samba sissemakseid ega plaani raha välja võtta või pensioni investeerimiskontot kasutama hakata, mingeid suuri muudatusi ei teki. Hetkel jääb minu kogutud pension igatahes II sambasse ning seal investeerimise jätan professionaalide hooleks.

3 KOMMENTAARID

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused