-1.2 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArtikkelUus näitus tõstatab küsimuse: Mets ja inimene – kuidas koos elada?

Uus näitus tõstatab küsimuse: Mets ja inimene – kuidas koos elada?

Siim Jõgis

Neljapäeval, 5. detsembril avati Mahtra talurahvamuuseumis Eesti metsale pühendatud näitus, mis kannab nime “Elusa metsa ilu”. See tutvustab Eesti metsa lugu nii minevikus kui ka olevikus ning toob fookusesse inimesed, kes on metsaga seotud väga erineva nurga alt. Näituse koostaja ja kunstnik on Anne Daniela Rodgers.

Tema ütles pidulikul avamisel ka avasõnad. Näitus jõudis Mahtra talurahvamuuseumi seinale tänu kahe kuu pikkusele järjepidevale tööle. Põhilise osa väljapanekust moodustavad kaheksa planšetti, mis on pühendatud metsale läbi erinevate prismade. Näiteks kujutab üks neist õpetust, kuidas ehitada linnumaja. Teistel on jällegi intervjuud metsaga seotud inimestega – loodusgiid Marje Loide, puukäsitööline Meelis Kihulane ja metsamees Mati Sepp.
Anne Daniela Rodgers juhtis tähelepanu, et tema hinnangul on kõige intrigeerivam just intervjuu Mati Sepaga. Tegemist on noore metsa- ning jahimehega, kes vajadusel oskab väljenduda erakordselt reljeefselt. Ühes oma hiljutises arvamusloos kirjutas ta näiteks nii: “Metsakasvatus kõigub meil nagu joobes sant mööda külateed kõrtsi ja ainuke, millele suudame tähelepanu suunata, on see, kui suures mahus me metsa saaksime maha võtta. See pole jätkusuutlik tegutsemisstrateegia ei looduskeskkonnale ega metsandussektorile.”
Ühtlasi tõstatab näitus tõsise küsimuse – kuidas saaksid mets ja inimene koos eksisteerida. Üks planšettidest on pühendatud keskkonna kaitsmisele ning täpsemalt kõneleb sellest, kuidas saab metsa kaitsta meist igaüks. Sellelt plakatilt leiab ka tsitaadi, mis võiks kokku võtta terve näituse mõtte: “Esimene asi, mida võid metsa heaks teha, on temaga tuttavaks saada ja teda armastama hakata”.
Anne Daniela Rodgers ütles, et “Elusa metsa ilu” jääb Mahtra talurahvamuuseumisse üles kuni järgmise aasta veebruari lõpuni. Ta avaldas lootust, et sealt edasi kujuneb see rändnäituseks ning jõuab koolidesse ja raamatukogudesse. Ühtlasi on see näitus ka Mahtra talurahvamuuseumi kingitus Eesti vabariigile EV100 puhul. Rodgers sõnas, et näituse mõte on inspireerida inimesi ise matkasaapaid jalga tõmbama ning minema metsa avastama. “Minge metsa, armastage metsa!” võttis ta näituse avamisel oma kõne kokku.
Näituse kujundaja on Maili Lepp ning planšettide keeletoimetaja Aili Normak.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare