15.5 C
Rapla
Laupäev, 27 juuli 2024
ArtikkelPõlliku küla lugu leidis tee kaante vahele

Põlliku küla lugu leidis tee kaante vahele

Katri Reinsalu

Nädal tagasi, laupäeval esitleti Rapla valla Põlliku küla Päri talus trükisooja raamatut. Talu õdusas atmosfääris tutvustati väikese kogukonna toel valminud raamatut „Põlliku: Jalutuskäik külatänaval”.

See on läbilõige Põlliku küla ajaloost, argipäevast, haridus- ja seltsielust, sõja- ja rahuaja olulisematest teemadest. See sisaldab emotsionaalseid hetki kultuuriloost ja tänapäevast ning fotojäädvustusi taludest.
Raamatu koostasid Maarika Riismaa ja Ants Tuuleveski ning selle autoriks on külarahvas, kes on kõik raamatus nimepidi välja toodud. Mõte küla lugu kaante vahele talletada tekkis Riismaa sõnul juba kümme aastat tagasi. Tollal Ants Tuuleveski eestvedamisel toimunud külakokkutulekust jäi kaustikutäis infot talude elanike ja aadresside kohta. Ühtlasi tegi fotograaf Ivo Vahter küla kokkutulekul taludest ja talukohtadest ka fotosid. Koos Kersti Piilmaga käidi inimestega taludes elust ja olust rääkimas. Samuti asus Riismaa uurima vanu arhiive ja kogunenud info tulemusel hakkas kujunema mõte oma küla raamat koostada.
Mis aga innustas ajalugu kaante vahele panema? Riismaa ütleb, et just nagu raamatu alguseski kirjutatakse, on Põlliku ta koduküla ja lapsepõlvemaa oma armsate lugude ja tuttavate inimestega. Raamat on viis selle tunde jagamiseks, meelde tuletamiseks ja talletamiseks järgmistele põlvedele. Lugude talletamine ja jagamine on lugupidamisavaldus.
Raamat on kui küla kronoloogia. Selles on ajalugu ja protokolle ning samuti ilukirjanduslikku teksti. Tänavu suvel ja sügisel jalutati külatänavad uuesti läbi ning tehti ka uued fotod, mida raamatus näha saab. Seega antakse ülevaade küla loost kuni tänapäevani välja. Kaante vahele on jõudnud küla seisukohalt olulised sündmused nagu maja katusevahetus või juurdeehitus.
Põlliku küla puhul on tegemist väga väikese külaga. Elanikke on seal tänase seisuga 30. Sellest tulenevalt oli ka raamatu tiraaž väike. Trükist tuli 100 eksemplari. Riismaa räägib, et iga majapidamine sai endale raamatu ja jagus ka raamatukogudesse. Ta leiab, et kuna tegemist ei ole pelgalt akadeemilise kirjandusega, usub ta, et see võiks ka väljaspool küla elavatele inimestele huvi pakkuda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare