-3.4 C
Rapla
Laupäev, 20 apr. 2024
ArtikkelPoistekoori uued vestid valmisid väärtustava taaskasutuse põhimõttel

Poistekoori uued vestid valmisid väärtustava taaskasutuse põhimõttel

Katri Reinsalu

Rapla laulustuudio jõulupeol detsembris esitles poistekoor oma uusi esinemiskostüüme. Kahepoolsed vestid valmisid väärtustava taaskasutuse põhimõttel ja lastevanemate initsiatiivil.

Poistekoori juhendajad on Thea Paluoja ja Signe Rääk. Paluoja ütles, et tegemist oli täielikult lastevanemate initsiatiiviga. „See on minu jaoks täiesti erakordne,” kiitis ta lastevanemaid. Kooris laulab 39 poissi, kelle vanemad on Paluoja sõnul äärmiselt ettevõtlikud ja hakkajad. Nad mõtlevad kaasa ja korraldavad.
Lapsevanem Carmen Ennulo rääkis, et vanad kostüümid olid juba üle kümne aasta kasutuses olnud. Neid pärandati ühelt poisilt teisele. Tänaseks päevaks olid need üpris kulunud. Seega võetigi sügisel vastu otsus, et poistekoor vajab uusi veste.
Selleks küsiti hinnapakkumist Ode Disaini omanikult ja õmblejalt Triinu Simkinilt. Simkin ütles, et tegi lastevanematele kaks paralleelset pakkumist. Ühes neist käis ta välja mõtte teha kogu projekt väärtustava taaskasutuse põhimõttel. See tähendab, et uute vestide õmblemiseks ei osteta midagi uut. Lastevanematele mõte meeldis ja nii asusid nad sobivat kangast otsima. Ennulo ütles, et suheldi näiteks Tallinna uuskasutuskeskusega ja sorteeriti nende kangavarusid. Lõpuks saadi osa kangast aga Eesti politseilt.
Ennulo tõdes, et suhtlus politseiga võttis oodatust palju kauem aega ning laojääkide saamiseks tuli lõpuks teha isegi ametlik avaldus politsei peadirektorile Elmar Vaherile. Novembri lõpuks saadi uute vestide tarbeks 56 jooksvat meetrit tumesinist kangast.
Poistekoori vestid on aga kahepoolsed. Teine pool on punaseruuduline ning selle tarbeks leidis kanga oma varudest üks lapsevanem. Samuti saadi samast varust ka teist tooni ruudulist kangast, millest kikilipsud teha.
Simkin ütles, et algul planeeris ta õmblemisega tegeleda novembrikuus. Kangas jõudis aga temani üsna hilja ning seetõttu läks kiireks ja viimased lihvid on veel andmata.
Lisaks kultuurikeskuses peetud jõulupeole on poistekoor uute vestidega ka kirikus esinenud. Pühade ajal olid vestid tagasi õmbleja käes ning said ette neli eri värvi nööpi, mis samuti taaskasutuse korras eri perekondadest kokku koguti.
Simkin rääkis, et tema jaoks on taaskasutus väga südamelähedane. Ta on veendunud, et seda tuleks rõivatööstuses rohkem praktiseerida. Ta püüab neid põhimõtteid aina enam ka oma kollektsioonide loomisel rakendada. Eriti hea meel oli tal selle üle, et lastevanemad mõttest kinni haarasid, sest nii mõnedki reageerivad vastupidiselt. Ühiskond on aga muutumas ja sellised projektid on hea viis teadlikkuse tõstmiseks.
Kokku õmmeldi 50 vesti ja kikilipsu. Täpselt samuti nagu eelkäijad hakkavad need rändama poisilt poisile. Ennulo loodab, et see on inspiratsiooniks ja eeskujuks, et taaskasutuse põhimõttel on võimalik ka suuremaid projekte ellu viia.
Kõik asjaosalised on uute vestidega igati rahul. Poisid on vägagi teadlikud, et nad kannavad politseilt saadud kangast veste. Paluoja ütles, et kuna eelmised vestid olid samuti tumesinised, on ta isiklik eelistus praegu pigem ruudulist poolt kasutada. Ta leidis, et erivärviliste nööpidega ruudulised vestid on poiste püsimatu loomuse hea väljendus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare