2.2 C
Rapla
Esmaspäev, 4 märts 2024
ArtikkelJõulukuuskedest lõkkeks

Jõulukuuskedest lõkkeks

Helerin Väronen

Juba kolmandat aastat on Kehtna valla Kaerepere ja lähipiirkonna inimestel võimalik viia oma jõulukuused pärast pühi küla lõkkeplatsile, mis asub Valtu seltsimaja ja spordimaja vahelisel rohealal, kus need siis mõni aeg pärast kolmekuningapäeva põletatakse.

Kuuskede põletamise organiseerija on Valtu seltsimaja, ehk selle juhataja Tiiu Teets. Kuigi algul oli planeeritud, et 12. jaanuaril alustatakse kuuskede põletamisega kell 12, lükkas vihmane ja tuuline ilm plaani neli tundi edasi. Kõige etem ei olnud ilm ka kella neljaks, kuid siiski piisavalt hea, et lõket teha. Pimedal ajal mõjuski lõke efektsemalt, kui see oleks seda olnud lõunaajal. Lõkkesse rändasid ka tormiga ümberkaudsetelt puudelt rebitud oksad.
Kui pühapäeva lõunaks koos oma kuusega Kaerepere lõkkeplatsile jõudsin, oli juba arvestatav kuhi kuuski ees ootamas, mõned veel täitsa ilusad, kuid oli märgata ka kuivanud kuuski. Tiiu Teets on väga tänulik Valtu spordimaja juhatajale Kalju Kaldale, kelle eestvedamisel sai eelmisel suvel Kaerepere keskusesse rajatud kahekordse kiviringiga ümbritsetud lõkkeplats ja seda ümbritsev haljasala. Ilmselt kenaks muudetud lõkkekoht pani sel aastal inimesed ka hoolikamalt oma kuuski lõkkeasemele seadma, mille eest Teets on neile väga tänulik.
Kuuski on nende kolme aasta jooksul toodud põletusse võrdlemisi palju, ka väljastpoolt kortermajade piirkonda. Kuid keda ei ole kuuskede põletamisel väga olnud, on rahvas, ja sellest on Teetsil südamest kahju. Ta meenutas, et esimesel aastal oli ta valmistunud, et pakkuda tulijatele teed ja piparkooke, kuid kohale tuli vaid kaks inimest. Teisel aastal põletas ta kogunenud kuusekuhja ära vaid koos elukaaslasega. Sel aastal oli kohal viis inimest, neist kaks lapsed.
Järgnevatel aastatel võiks aga rahvast olla palju rohkem ja Teets unistab, et kui on lumist ilma ja natukegi rohkem rahvast, eelkõige just lapsi, saaks neile korraldada põnevaid mänge, saaks kelgutada, suusatada ja ehk isegi lumelinna ehitada. Ja sellisele kuuskede põletamisele on oodatud ka kaugem rahvas, selleks ei pea kohalik olema.
Selliseid avalikke kuusepõletusi mujal valdades sel aastal seni toimunud ei ole. Vallad ise ei ole korraldanud midagi ja ei Rapla, Märjamaa ega Kohila puhul ei teatud ka, et mõni küla või kogukond sellist üritust korraldaks. Samas ei ole ka lootusetult hilja sellise asja korraldamiseks. Kuigi ametlikult sai jõuluaeg kolmekuningapäevaga läbi, hoiab nii mõnigi kuuske elamises veel mõni aeg ja palju toredam oleks, kui prügikasti kõrvale viskamise asemel saaks need veel lõkke näol rõõmu ja soojust tuua.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Kõik uudised
Kuulutused