Varem on sajad ratturid läinud rajale üheskoos Laukataguse puhkeküla õuelt, aga tänavu poleks mõeldav nii palju inimesi korraga kokku tuua. Seega on maratonil osalemine hajutatud ning toimub ühe kuu pikkuse ajavahemiku jooksul.

Raplamaa rattamaraton on üks meie maakonna spordisuve tippsündmusi. Sajad ratturid sõitsid koos Keava mägedes ja Kehtna piirkonnas. Tänavu sellist vaatepilti ei näe. Võistluse stardi- ja finišiala asuvad Keava mägede parkla juures. Iga võistleja valib endale sobiva aja, et rada läbida. Selleks peab kaasas olema nutiseade ning sinna laetud raja koordinaadid. Seda võib teha ka korduvalt. Raplamaa rattamaratoni rada on avatud alates 25. maist ning kinni läheb see 27. juuni õhtul kell 18.
Võistluste korraldaja Ain Täpsi ütles, et markeeritud on 20 kilomeetri pikkune rada. Igal ratturil on võimalus valida endale sobiv distants – kas 20 km poolmaraton, 40 km maraton või Grand Prix, mille pikkus on 60 kilomeetrit. Viimane distants on loomulikult kõige raskem ning mõeldud seega vaid treenitud ratturitele.
Kõigile, kes on Raplamaa rattamaratonil varasematel aastatel osalenud, tuleb rada kindlasti tuttav ette. Täpsi ütles, et see on 90 protsendi ulatuses sama mis möödunud aastatel. Uus ja värske on see osa, mis läbib Keava mägesid.
“Rada on vahelduv. Seal on kõike – metsavaheteid, pinnatud teed ning tõususid ja mõõnasid,” rääkis Täpsi. Kahes kohas tuleb ette ka ristumist maanteega ning Täpsi pani võistlejatele südamele, et nendes kohtades tasub olla eriti tähelepanelik. Võistlus toimub liiklusele avatud teedel ning seega tuleb võistlejatel täita liikluseeskirju ning juhinduda liiklusmärkidest.

161 ratturit

Lehe ilmumise ajaks on maraton kestnud kolm ja pool nädalat ning poolteist nädalat võistlust on veel ees. Ratturid võivad rada läbida nii palju kordi kui jaksavad või kui palju hing ihaldab. Lõpuks läheb arvesse ikkagi kõige parem aeg. 18. Raplamaa rattamaraton on üks etapp Hawaii Express Estonian Cup’i sarjast. Võistluse tulemused on jooksvalt kättesaadavad Estonian Cup’i sarja veebilehel.
Ain Täpsi ütles, et praegu ei maksa tulemustele liialt palju tähelepanu pöörata. Võistluste lõpuks täienevad need kindlasti. Mingeid vahekokkuvõtteid võib siiski teha. Teisipäeva, 16. juuni lõunase seisuga on oma tulemuse estoniancup.ee infosüsteemi üles laadinud 161 ratturit. Neist 33 on läbinud poolmaratoni, 85 maratoni ning 43 Grand Prix. Need arvud saavad lähima pooleteise nädalaga kindlasti täiendust.
Ain Täpsi rääkis, et tegelikult on raja läbinud tunduvalt rohkem sõitjaid, aga nad ei ole oma tulemust veel üles laadinud. “Sõitjad arvavad, et arvesse läheb nende esimene sõit. Tegelikult nii ei ole. Rada võib läbida nii palju kui tahad ning lõpuks läheb arvesse ikkagi parim tulemus,” rääkis Täpsi. Ta tõi välja, et kohalik Rapla rattur Peeter Tarvis juunior on sõitnud raja läbi vähemalt kolm korda, aga pole oma tulemust veel üles laadinud. Ka teised sõitjad on sedasi teinud. Ja aega sellega tegelikult veel on. Nagu öeldud, pannakse võistlus kinni 27. juuni õhtul.
Täpsi rääkis veel, et võistlejaid käib rajal iga päev. Tihedamad ajad on siiski nädalavahetused. Kui vaadata võistlejate praegust paremusjärjestust, võib märgata, et Raplamaa rattamaratoni on läbinud ka mitmed tuntud eestlased. Kohe esimesena jäid silma telenägu Meelis Kompus ja endine jalgpallur Marek Lemsalu. Kompus läbis 60 kilomeetri pikkuse Grand Prix ning Lemsalu 40 kilomeetri pikkuse maratoni.

Komo rattasari

Paralleelselt Raplamaa rattamaratoniga toimub sama formaadi alusel ka Kalevipoja rattamaraton Jõgevamaal. See algab ja lõpeb Palamusel. Seega saavad võistlejad end kasvõi ühe nädalavahetuse jooksul panna proovile kahel erineval rajal. Raplamaa ja Kalevipoja maratonide puhul on tegemist Hawaii Express Estonian Cup’i sarja kahe esimese etapiga.
Põhjus, miks selline formaat kasutusele võeti, peitub koroonakriisis. Kui etappide toimumist arutati, oli Täpsi sõnul laual ka võimalus, et need jäävad üldse ära. Lõpuks otsustati siiski uudse formaadi kasuks ning praegu tundub, et valik on õige. Kuigi võitjad selguvad 27. juunil, ei maksa autasustamist veel niipea oodata. See toimub alles novembris koos rattahooaja lõpetamisega.
Kui 27. juunil Raplamaa rattamaratonile joon alla tõmmatakse, rada sellest tühjaks ei jää. Juba järgmisel päeval, 28. juunil toimub seal Komo rattasarja esimene etapp. Mehed sõidavad 40 kilomeetrit ja naised 20 kilomeetrit. Tavapäraselt algab Komo rattasari igal aastal 1. mail, aga tänavu lükkus see edasi. Muud varianti lihtsalt ei olnud.
Tegelikult tuli terve kalender edasi lükata. Samas ütles Täpsi, et ühtegi etappi ära jätta ei soovita. Kõik seitse etappi toimuvad, kuid kalender on tihe, eriti augustis. Esimene etapp on juuni lõpus Keavas, seejärel on üks etapp juuli keskpaigas Varbolas ning siis peetakse neli etappi augustis ning hooaja lõpetab veel üks võistlus Keavas. Enne ja pärast võistlusi suuri rahvakogunemisi ei korraldata, aga võistlejad on rajal ikkagi korraga.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare