Katri Reinsalu

Möödunud nädalal viidi Rapla hooldekeskuses läbi kordustestimine, mille käigus võeti proov neilt, kes esimesel laustestimisel negatiivse tulemuse said.

Terviseameti reedel avaldatud info kohaselt lisandus kordustestimise käigus haiguskoldesse veel 31 positiivset proovi. Lisandunud testidega kasvas haiguskolde suurus 65 inimeseni.
Terviseameti Põhja regionaalosakonna vaneminspektor Lenne Rätsep selgitas, et alates esimesest testimisest kuni lõpuni välja on olnud töötajatest negatiivsed 13, sotsiaalkorterite 6 klienti ja 3 üldhoolduse klienti.
Nii Rapla vallavalitsus kui ka terviseamet ütlevad, et nakatunute üldine tervislik seisund on hea ja stabiilne ning suur osa neist on asümptomaatilised.
„Nakatunud on isoleeritud ja kõiki tingimusi, mis on vajalikud viirusnakkusega võitlemiseks, täidetakse. Terviseametiga tehakse iga päev koostööd – amet konsulteerib ja jagab detailseid juhiseid,” ütles Rätsep.
Kordustestimise tulemus töökorralduses olulisi muutusi kaasa ei toonud. Rapla vallavanem Meelis Mägi ütles, et maja oli ja on jätkuvalt jaotatud korruste kaupa nii-öelda mustaks ja puhtaks tsooniks. Ta lisas, et sageli valmistab hoolealustele muret hoopis nende ümberpaigutamine hoone erinevate korruste vahel (nakatunud ja mittenakatunud osakondade vahel). Samuti peavad töötajad tulema toime suure vaimse pingega. „Kutsun seepärast olema eriti toetavad ja hoolivad kõigi nende inimeste vastu, kes selles pingelises olukorras oma igapäevatööd hooldekeskuses teevad,” ütles Mägi.
Oma abi vajalike tööde tegemisel on osutanud kaks Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli tudengit. Selle üle on hooldekeskusel väga hea meel, kuid samas tõdetakse, et huvi võiks kindlasti suurem olla ja abi on jätkuvalt vaja.
Vallavanem ütles, et tänaseks on mitmed nakatunud tervenenud, sest esmanakatumisest on möödas vähemalt 14 päeva. Sel nädalal peaks toimuma uus kordustestimine neile, kes siiani on saanud negatiivse tulemuse. Konkreetne aeg selleks ei ole veel kokku lepitud.

Olukord mujal vallas

Meelis Mägi ütles, et olukord vallas on üldiselt stabiilne. „Kui kuskil on teada kokkupuude Covid-19 positiivse inimesega, siis jäävad lähikontaktsed eneseisolatsiooni kaheks nädalaks või negatiivse testi andmiseni pärast 10. päeva,” ütles ta. Ta lisas, et peale Rapla muusikakooli ja Alu kooli ei ole teistes asutustes töökorda muudetud. Alu kooli distantsõppe periood lõppes eilsega ja tänasest on kooli uksed taas õpilastele avatud.
Kokkupuude positiivse koroonaproovi andnud inimesega on olnud veel kahes Rapla valla koolis. Nii Juuru Eduard Vilde kooli kui ka Kabala lasteaia-põhikooli õpilased puutusid möödunud nädalal kokku treeneriga, kellel tuvastati hiljem Covid-19.
Juuru kooli direktor Kalle Kõiv kinnitas, et 15 õpilasel oli kontakt positiivse proovi andnud treeneriga. Need õpilased on suunatud eneseisolatsiooni kaheks nädalaks. „Haigestumist praegu ei ole diagnoositud,” lisas direktor. Hetkel ollakse võimaliku haigestumise osas äraootaval seisukohal ja juhul kui see peaks juhtuma, astutakse terviseametiga koostöös edasisi samme.
Kabala kooli direktor Margo Hussar ütles, et eneseisolatsiooni on suunatud 16 treeneriga kokku puutunud õpilast. Teave kokkupuutest tuli möödunud nädala lõpus ja pühapäeva õhtuks oli kõiki puudutatud lapsevanemaid olukorrast teavitatud. Mõlema kooli puhul on tegemist suures osas algklasside õpilastega.
Ülejäänud osas jätkavad mõlemad koolid tavapärast tööd. „Meil on tegelikult olukord rahulik,” ütles Hussar ja lisas seejärel: „Me ei paanitse.”

Subscribe
Notify of
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Inga Pärtel
11. nov. 2020 12:09

Ma ei saa aru miks selline artikkel peab tasuline olema, mina kohalikuna tahan teada mis olukord on!

Teadja
11. nov. 2020 12:46

See on küll huvitav suhtumine, et mina kohalikuna tahan teada, aga selle teabe kogujaid toetada ei taha. Kui ei saa aru, siis selgitan – lugude kokku panemine on tasustatud töö, mitte heategevus. Lehe kujundamine ja trükkimine on samuti tasustatud tegevused. Keegi RS-ile toetust ei maksa, kõik raha tuleb teenida lehe ja reklaami müügiga. Hädavajalik info on olnud ju tasuta, nagu näiteks uue testimise punkti uudis.

Kohalik
11. nov. 2020 13:05

Mina kohalikuna ei saa poest ka tasuta mitte ühtegi toodet ja ma tahan teada miks küll?!