Alates 5. novembrist on Rapla Go Bowlis toimunud võistluse Rapla Open 2020 eelvoorud. Finaalideni jõuti pühapäeval, 22. novembril.

Võistlusnädalavahetus oli pikk ning sai tegelikult alguse juba neljapäeva, 19. novembri õhtul. Ei ole liialdus öelda, et Raplas olid koos Eesti parimad mängijad. Teiste seas ka hiljuti Eesti meistriteks kroonitud Kert Truus ja Raili Vaarpuu. Mõlemat võis enne finaalide algust lugeda suurfavoriitideks, ent edukamalt suutis seda koormat kanda Vaarpuu.

Tema krooniti Rapla Open 2020 võitjaks naiste arvestuses. Teise koha sai Tiia Lige ja kolmas oli Riina Lõhmus. Üldarvestuses saavutas esikoha Raul Beekmann, kellele järgnesid Sulev Pärn teise ja Kert Truus kolmandana. Finaalis läksid vastamisi Beekmann ja Pärn. Veel enne finaali oli kohalik Rapla mängija Sulev Pärn näidanud head minekut Kert Truusi vastu. Poolfinaalis alistas ta Truusi kahe mängu kokkuvõttes tulemusega 399:364. Finaalis tema jaks siiski vastasest enam üle ei käinud. Tallinnast pärit Beekmann võitis finaalis Pärna tulemusega 194:163. Reglemendi järgi selgus võitja ühe mängu tulemusena.

Finaalivõit Beekmannile

Raul Beekmann ütles pärast võistlust, et esikoht ei olnud tema jaoks eesmärk omaette. „Võistluse käigus ei olnud mul üldse sellist mõtet, et võiksin võita. Nägin ise, kuidas mu mäng käis üles-alla ja kindlustunnet see just ei lisanud, kuigi mul on 20 aastat kogemust selles mängus. Võib-olla alles finaali viimases või eelviimases ruudus hakkasin mõtlema, et võin turniiri võita,” rääkis Beekmann.

Kuigi finaalitulemus 194:163 võib tunduda suure edumaana, ei ole see kindlasti mäekõrgune edu. Veel finaali viimastes ruutudes oleks Pärn võinud õnnestunud visetega Beekmannile survet lisada, kuid ühtegi strike’i tal saada ei õnnestunud. See tähendab, et vooru esimese viskega ta kõiki kurikaid maha ei saanud. Veel ütles Beekmann, et tegelikult ootas ta finaalivastaseks Kert Truusi, kuid Pärn tegi poolfinaalis hea tulemuse ning suutis Truusi alistada.

Oma võistluse kohta ütles Beekmann nii: „Bowlingus on sedasi, et sa võid mängida hästi ja teenida kesise tulemuse, aga võid ka mängida kesiselt ja saada hea tulemuse. Siin hakkavad teatavad nüansid mängima. Korraldusliku poole pealt kõik sujus ja võistlus kulges hästi,” sõnas Beekmann.

Finaalis pidi kaotuse vastu võtma kohalik Rapla mängija Sulev Pärn. Ta ütles, et see kaotus südant kriipima ei jää. „Kindlasti on mul selle võistluse üle väga hea meel. Tean, et Kert Truus ja Raul Beekmann on mõlemad minust klassi võrra paremad mängijad,” sõnas Pärn. Palju kõneainet pakkus tema poolfinaalis saavutatud võit värske Eesti meistri Truusi üle. Pärn rääkis, et enne seda vastasseisu oli ta kindel, et vastu tuleb võtta kaotus. „Olin üsna kindel, et kaotan selle mängu. Kert on Eesti parim mängija. Mul oli seal õnne, aga oskustelt on ta minust kindlasti parem. Minu plaan oli selles mängus saada kätte oma keskmine tulemus ja vaadata, kuhu see mind viib. Midagi hirmutavat selles ei olnud. Teadsin, et kui Kerdi vastu kaotan, siis ei ole midagi hullu,” lausus ta.

Napp esikoht Raili Vaarpuule

Naiste konkurentsis finaali otseselt välja ei mängitud, kuid lõplikus paremusjärjestuses edestas Raili Vaarpuu Viljandist pärit Tiia Liget kõigest ühe punktiga. Rapla Go Bowl on Raili Vaarpuu jaoks kodusaal ning ta ütles, et seda oli tunda. „Eks ikka on kodusaalis parem mängida. Samas on pinge ka peal. Kui ma lähen näiteks Viljandisse või kuskile mujale mängima, siis võtab saaliga harjumine aega mitu mängu,” rääkis Vaarpuu.

Pühapäevaste finaalide kohta Raplas ütles ta, et kui tulemusega võib jääda rahule, siis oma mänguga mitte, sest esikoht tuli kõigest ühepunktilise edumaaga. „Võit tuli väga napilt. Esikohaga olen muidugi rahul, aga oma mänguga mitte. Bowling on ikka karm mäng. Iga punkt on arvel. Iga kurikas, mis maha läheb, on tähtis. Mängu käigus võid küll mõelda, et mis see üks kurikas tähendab, aga lõpus võib see olla otsustav,” sõnas Vaarpuu.

Alles novembri alguses selgusid Tallinnas AMB Akadeemia bowlingusaalis Eesti meistrid bowlingus. Seal sai Vaarpuu superfinaalis jagu Eli Hagast, kogudes 329 punkti (199+130) vastase 300 (128+172) vastu. Sellega tõusis Vaarpuu naiste arvestuses kolmekordseks Eesti meistriks. Ka selle võistluse kohta ütles ta, et finaalis ei saanud oma esitusega rahule jääda. Eriti just teises mängus, kus ta skooris 130 punkti. Võidu tagas esimeses mängus teenitud pikk edumaa. „Esimeses mängus sain 199 ja teises ainult 130. Teine mäng ei läinud kohe kuidagi käima,” rääkis Vaarpuu. Küll aga ütles ta, et kuna tänavune Eesti meistritiitel oli tal juba taskus, sai Rapla Open 2020-le minna vastu rahulikuma südamega.

84 osalejat

Rapla Open 2020 korraldaja Margo Meenisk rääkis, et võistlusega võib rahule jääda. Eriti hea meel oli tal selle üle, et võistlusel osales tervelt 84 mängijat. Osalejaid oleks olnud rohkemgi, aga Narva mängijad otsustasid loobuda, sest üks neist oli kokku puutunud Covid-19 positiivse inimesega. Tähelepanuväärne oli seegi, et tegemist oli sel aastal suurima auhinnafondiga võistlusega Eestis. Selle tegi võimalikuks Rapla Kütteäri toetus.

Võistluse kohta ütles Meenisk, et kõige üllatavama tulemuse pakkus poolfinaalis Sulev Pärn. „See oli kõige üllatavam tulemus. Keegi ei osanud oodata, et Sulev võidab. Aga näha oli, et Kerdil ei tulnud kõik välja nii nagu ta tahtis ja Sulev kasutas selle ära,” rääkis Meenisk.

Selline võistlus nagu Rapla Open toimus esmakordselt. Varem pole nii suurt bowlinguturniiri Raplas korraldatud. „Mina olen Rapla Go Bowli saali hallanud viimased kolm ja pool aastat ning selle aja jooksul ei ole nii suurt turniiri varem toimunud,” ütles Meenisk. Veel väljendas ta heameelt selle üle, et mitmed kohalikud Rapla mängijad tegid hea turniiri. Nende seas ka 17-aastane noormees Otto Ermann, kes jõudis välja finaalvõistlustele ning saavutas kokkuvõttes 18. koha. Meenisk sõnas, et aasta tagasi ei olnud Ermann veel bowlingut mänginud ning tema pääs Rapla Openi finaalmängudele oli fenomenaalne saavutus.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare