-2.8 C
Rapla
Kolmapäev, 24 apr. 2024
ArvamusIkka Sõbessoost ja Lenini ristist

Ikka Sõbessoost ja Lenini ristist

Madis Villand

Minu arvamusavalduse mõte (vt 17. märtsi lehest) oli selles, et tänu piiramatule internetile ja kohalikke olusid mitte tundes kaovad vanad ja põlised kohanimed. Seda kinnitab ka RMK asjamees hr D. Juhkov. “Google`i süsteemis on järve nimi Jalase järv.” Koosolekul, millele ta viitab, ei olnud juttu järve nimest, vaid sellest, et juhtida viida abil turistid eramaadelt matkarajale (kohalviibinu U. Tulviku andmetel).

Olen täiesti veendunud, et Sõbessoo on Jalase järveks nimetanud mitte kohalikud, vaid võõrad kaugemalt, kes käinud sõltumata põhjustest ja ajast Jalasel ja järve ääres, vaevumata sellist keerulist nime nagu Sõbessoo meelde jätma, kui nad ka seda kohapeal üldse kuulsid. Pealegi asub järv Palamulla külas.

Miskipärast aktsepteeritakse kohalike soovi Gruusia nimetamisel Georgiaks, võiks ka Jalasel nii olla. Ei ole küsitlust teinud, vastupidine oleks tobe.

Siinkohal oleks paslik küsida, kui lähedale või kaugele minevikku vanade nimede säilitamisega minna. Kas V. I. Lenini nimeline kolhoos on piisavalt väärikas ja kauge minevik, et säilitada tema ajaloolise keskuse asupaigana Tamme küla nime, seda Maanteeameti, nüüd juba Transpordiameti ja Eesti Posti, nüüd juba Omniva arvates? Teeviidad seda igal juhul kinnitavad, kuigi Tamme on ligemale neli aastat tagasi ametlikult muudetud tagasi Kabalaks.

Seda ei tasu karta, et turistidel jääb Sõbessoo järv leidmata, kui nad juba Jalasel on, vastupidi, nad rikastavad oma teadmisi ühe ilusa ja vana kohanimega.

Tamme küla teeviitade asendamist Kabala omadega takistavat samuti Google´i süsteemid ja navigaatorid ning seetõttu on isegi kiirabil kohalejõudmisega olnud probleeme (U. Tulvik) ja postiring käib ikka Lenini kolhoosi aja järgi.

Lisan paar pilti Koikse ristist, mida varem nimetati Lenini ristiks, need veel lumised, märtsikuised.

Tänusõnad Katri Reinsalule ja tervitused Tiit Petersoole. (Tema loendis jäid Sõbessoo – Jalase peaaegu viiki.)

Vaata ka:

Katri Reinsalu “Sõbessoo järve tabas nimevahetus?”, Raplamaa Sõnumid 17. märtsil

Tiit Petersoo “Sõbessoo järve “nimevahetuse” teemal”, Raplamaa Sõnumid 7. aprillil

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare