spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
LisalehtKäsitöölane: Kai Hermann: käsitöö õppimine tagab meie kultuuri jätkusuutlikkuse

Käsitöölane: Kai Hermann: käsitöö õppimine tagab meie kultuuri jätkusuutlikkuse

Kes Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli puidu- ja ehituserialade ning käsitööerialadega kokku puutunud, teab, et osakonna juhtivõpetaja on Kai Hermann. Uurisime Kailt tema töö kohta Vigalas ja mis suunas käsitööerialade õpetamine liikuda võiks.

Käsitööga on Kai olnud seotud juba väga varajasest east. Tema vanaema oli Helju Väli, tuntud niplispitsimeister, kes aastakümneid tegutses Rapla maakonnas ja pärjati ka kultuuripärandi hoidja tiitliga. Nii et käsitöö tegemisel oli Kail suur eeskuju ja erinevad käsitöötehnikad olid tal hästi varakult selged. Kõige enam on teda vanaema eeskujul võlunud niplispits. Paar aastat pärast Helju lahkumist, 2020. aasta suvel oli Märjamaa rahvamaja Ly galeriis näitus „Pits mind köidab”, kus olid üleval Kai ja Helju niplispitsid ning Liina Langi pitskudumid.
Niplispitsi kõrvalt on Kai tegelenud pärlitöödega, tehes erinevaid ehteid, ning paberitööga. Praegu teeb Kai ise käsitööd siiski võrdlemisi vähe. „Selle emotsiooni ja vajaduse saan õpilaste kaudu välja elada. Ja nad teevad kõik selliseid asju, mida mina ei oska,” sõnas Kai. Oma loovust rakendada ja loomingulist poolt välja elada saab Kai praegu aina enam veebis, katsetades ja õppides kujundamist.

Käsitööerialade populaarsus kasvab

Kui Kai Raplas Vesiroosi gümnaasiumi lõpetas, oli niplispitsi kõrval tema teine suur armastus inglise keel. Ta ongi õppinud inglise filoloogiat ja omandanud gümnaasiumi ning põhikooli keeleõpetaja eriala. Ka Vigalasse läks ta 2012. aastal esialgu ainult inglise keele õpetajaks. Praegu on tal pooleli teine magistriõpe hariduse juhtimise erialal.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused