-0.1 C
Rapla
Esmaspäev, 22 apr. 2024
TarbijaKemikaalidega töötamisel tuleb kasutada ohutuskaardil nimetatud isikukaitsevahendeid

Kemikaalidega töötamisel tuleb kasutada ohutuskaardil nimetatud isikukaitsevahendeid

Töötaja küsib: Kasutame töö juures kemikaali. Sellega töötamisel tekib üpris ebameeldiv lõhn. Ise kannan tolmumaski, aga paarimees eelistab sinist värvi arstimaski kandmist. Kas mu tervis on tolmumaski kandes piisavalt kaitstud?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Kemikaalid on erinevad, mistõttu ei saa kindlalt väita, et tolmumaski kandes kemikaal tervist ei kahjusta. Küll aga on kemikaalidega kokkupuutel alati oht, et selle kasutamine nõrgestab organismi. Just seetõttu on äärmiselt oluline kanda õigeid isikukaitsevahendeid.
Esmalt tuleb vaadata kemikaali pakendit. Kui sellel on punase raamiga nurgale toetatud ruut, millel on must kujutis, siis on tegemist ohtliku kemikaaliga. Täpsemat teavet, milliseid isikukaitsevahendeid tuleb selle kemikaali kasutamisel kasutada, saab teada kemikaali ohutuskaardilt. Ohutuskaardi saab tööandja kemikaali müüjalt. Sellel olevaid ohutusandmeid, ka ohutuskaardi 8. jaos olevaid andmeid vajalike isikukaitsevahendite kohta, peab tööandja töötajatele tutvustama.
Ohtlike kemikaalide puhul ei ole ohutuskaardil kirjas, et töötamisel piisab sinisest arsti (meditsiinilisest) maskist. Selline mask on ette nähtud väljahingatava õhu filtreerimiseks. Sissehingatav õhk liigub enamjaolt maski kõrvalt ja selline mask ei kaitse töötajat töökohal oleva tolmu ja aurude eest. Tolmumask on piisav, kui töötajat on vaja kaitsta ainult tolmu eest, kuid ohtliku kemikaali kasutamisel on tõenäoline, et õhku eralduvad ka aurud.
Seetõttu on vajalik, et töötades kasutatakse maski, mis kaitseb nii tolmu kui ka auru või suitsu eest. Lisaks ohutuskaardi andmetele on maski valikul oluline teada, kui palju tolmu või ohtlikku auru töökohal õhus on. Kui selle kogus on suur, on vaja kasutada paremate kaitseomadustega maski.
Igal tööandjal ja töötajal tasub töökohal ja ka kodus olevatele kemikaalidele tähelepanu pöörata, sest need võivad põhjustada vähki. Paraku on vähi areng pikaldane protsess, mistõttu on oluline seda ennetada.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare