5.5 C
Rapla
Teisipäev, 21 mai 2024
LisalehtMati Sepp: Kahjuks on raiumine väljunud ökosüsteemi taluvuspiiridest

Mati Sepp: Kahjuks on raiumine väljunud ökosüsteemi taluvuspiiridest

Martin Ellermaa

Mati Sepp on üks meie julgeid metsamehi, kes pole valinud töösturite ega metsanduspropaganda poolt, vaid on hoidnud metsa enda poole, kaitstes südamega meie metsade eluküllust ja kõigi metsaelanike õigust elule.

Olen kuulnud, et Kuramaal, vanal soomeugri alal, näiteks ilusa looduse poolest eriti tuntud Talsi lähistel (LV), ei kohta sa lageraiet, neid üksikute seemnepuudega pikitud auke, mis meie maal pahatihti hingest ja ihust läbi käivad, vaid midagi etemat, kus üksikute puude asemel on puudepundid. Kas oskate öelda, mis raieliik see võiks seal olla?
Mati Sepp: Ma pole Lätis toimuvaga ülihästi kursis, aga eelmisel aastal olin Eesti-Läti piiri ääres matkamas ja mind hämmastas, et Lätis oli oluliselt vähem lageraiet märgata kui Eestis. Eestis jäetakse lageraiele grupiti säilikpuid, kui lageraie langi suurus ületab viit hektarit, aga seda, milline raie Lätis tehti, on mul ilma fotosid nägemata raske öelda.

Miks meie metsadesse on üldse lageraiekoletis sisse lastud? Kes selle poliitika on läbi surunud? Hetkel kannab see küll peitenime “uuendusraie”, st raiet põhjendatakse hoopis metsa uuendamise ja isegi süsinikusidumise parandamise vajadusega, kuid see ei muuda tõsiasja, et nüüdne tööstuslik raie pole enam vahetu maaeluga seotud. Küll aga muudab see väga järsult metsatervikut, looduslikku tasakaalu ja selle kaudu otseselt ka ühiskonda.
Kui vaadelda hetke metsandust üheainsa inimpõlvkonna põhiselt, siis lageraie on väga tulus just sellele põlvkonnale, kes hetkel raieid teeb. Samas kuhjuvad probleemid järgnevate põlvkondade jaoks, kes selle kaose tagajärgedega peavad tegelema hakkama. Ühiskond on hästi hea indikaator tajumaks, et miski on läinud metsa majandamisel valesti, sest nemad on neutraalne osapool ja kui kuskil mingi majandustegevus läheb lagastavaks ja hävitavaks, siis ühiskonnas hakkab see ennast kohe ilmutama. Ja see just hetkel Eestis toimubki! Lätis veel nii laiahaardelist metsaökosüsteemi hävingut pole toimunud, aga ilmselt umbes 10 aasta jooksul on Lätiski seis sama murettekitav kui Eestis.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare