Ulvi Blande
Seda retsepti nรคgin kuskil sotsiaalmeedias. Miks see mu tรคhelepanu kรถitis, oli see, et tulemas oli vabariigi aastapรคev ja mรตte oli pakkuda tavalistele kiluvรตileibadele vaheldust. Mรตte ise oli nii vahva, et sundis jรคrele proovima. Algne retsept oli tehtud suure vormi sisse, aga kuna meil palju heeringasรถรถjaid ei ole, lรคhenesin loovalt ja tegin vรคikese portsu.
Vaja lรคheb: vรคike pakk heeringat, 1 vรคike pakk hapukoort, majoneesi, sibulat, rohelist sibulat, tilli, 2 muna, 2 viilu musta leiba, 1 tl ลพelatiini.
Tee nii: Kรตigepealt pane ลพelatiin kรผlma veega paisuma. Keeda munad ja jahuta. Haki heeringas, sibul ja till. Mรครคri kauss vรตi vorm รตliga, seejรคrel lรตika munad viiludeks ja kata viiludega vormi pรตhi. Sega kokku hakitud sibul, till ja heeringas. Sulata ลพelatiin ja lisa see teises anumas hapukoorele. Jรคlgi, et ลพelatiin oleks enne hapukoorele lisamist parasjagu jahe, muidu lรคheb segu tรผkki. Lisa natuke majoneesi, sega kรตik lรคbi. Kalla segu sisse heeringa tรผkid. Sega kรตik รผhtlaseks massiks ja vala munadega tรคidetud vormi. Tasanda ja koputa natuke vormi, et kogu mass jaguneks รผhtlaselt. Kรตige peale pane leivaviilud. Nรผรผd tรตsta kauss kรผlmkappi tahenema.
Serveerimiseks kummuta kausitรคis taldrikule. Kui kausi sisu ei taha vรคlja tulla, vรตib kaussi natuke enne tagurpidi keeramist kuumaveevannis hoida.



