12.2 C
Rapla
Laupäev, 4 mai 2024
PersoonMitmekülgne naine väärtustab inimesi

Mitmekülgne naine väärtustab inimesi

Emadepäeva eel pärjati Raplamaa aasta emaks Vigala valla naine Anneli Ülemaante, kes on kahe lapse ema ning mitmekümne lapse õpetaja.

Me kohtume Anneliga Vigala asemel aga hoopis Valgus, kuna just seal on Anneli viimased üksteist aastat õpetajana töötanud. Mind tervitab rõõmsameelne naine, kelle silmadesse valguvad hetkega pisarad, kui mainin aasta ema tiitlit. Anneli jaoks on tiitli pälvimine suur au ning ta tunneb suisa kohustust nüüd tiitlivääriliselt olla ja elada.
Miks aasta ema tiitel Annelit niivõrd liigutab, on seotud ka tema praeguse eluperioodiga, mis on Anneli sõnul olnud viimastel kuudel natukene raske. Just seetõttu mõjub Anneli laste ja nende ristiema poolt Vigala valla komisjonile esitatud põhjendus nii tugevalt.

Lapsed on edukad
Annelil on kaks last, 20-aastane Triinu ja 17-aastane Tanel. „Triinu teab, mida ta tahab. Mina olen selline kahtlev, alati kaalun ja küsin teistelt nõu,“ kirjeldab Anneli. Triinu õpib Tallinna Tehnikaülikoolis haldusjuhtimist ning unistab ministriametist. „Ta on maast madalast olnud ülimalt iseseisev,“ ütleb Anneli. Naise sõnul on mõlemad tema lapsed juba noorelt iseseisvuma pidanud, seda just naise töökoha tõttu.
Nimelt tuleb Annelil igal tööpäeva hommikul startida kodust kell 7.15, et koolitundide alguseks Vigalast 31 kilomeetri kaugusele Valgu põhikooli jõuda. Lapsed läksid aga Vana-Vigala põhikooli, mis tähendab, et nad pidid 10-20 minutit iseseisvalt bussi ootama ja seejärel kooli sõitma. Vajadusel sõitsid lapsed ise Vigalast Pärnusse hambaarsti juurdegi.
Kui Triinu lõpetas põhikooli, läks ta Pärnu gümnaasiumisse õppima ning kuna koolil ei ole ühiselamut, üürisid vanemad talle korteri. Seega elas Triinu juba pärast 9. klassi lõppu täiesti iseseisvalt. „Minu jaoks on lapsed väga kiiresti ja varakult iseseisvaks saanud. Mina tahan, et nad oleksid rohkem kodus ja hoitud,“ ütleb Anneli.
„Kõige hullem oli järgmine suvi pärast 10. klassi, kui Triinu otsustas Soome maasikaid korjama minna ja oli praktiliselt terve suve Soomes,“ kirjeldab Anneli. Õnneks praegusel ajal käib Triinu Annelile meelepäraselt sagedasti kodus ja naisele näib, et nüüd ta jälle tahab rohkem lähedastega olla.
Tanel on Annelile alati hea seltsiline olnud. Tanel sündis tervisemurega, mis on saatnud teda kogu elu. Ilmselt tänu sellele, et lapsepõlves sai Taneliga palju haigla vahet sõidetud ja teda pidi pidevalt jälgima, on ema ja poja vahel eriliselt tugev side. Hetkel õpib Tanel Pärnu kutsehariduskeskuses automehaanikuks. „Vanaisa oli hästi suur autohuviline ja remontis neid.“ Annelil on hea meel, et Tanel vanaisa jälgedes käib.
Tanel ja Triinu kasvasid üles vanas kolhoosikeskuses, oma isa vanemate talus Vana-Vigalas. Anneli on oma mehega abielus olnud 21 aastat, millest 20 on nad talumajas elanud. Anneli lapsepõlvekodu jääb sealt vaid kuue kilomeetri kaugusele. Anneli peab ennast üdini maainimeseks ja ütleb, et ei ole kunagi linnas elamise peale mõelnud. „Tunnen ennast maal palju mugavamalt. Oma tuba, oma luba, oma õu,“ ütleb Anneli. Ema kodu asub tal looduskaunis kohas jõe ääres ja kuna Anneli kaks õde elavad kaugemal, on ka ema majapidamine Anneli hoole all.

Stina Andok / foto: Aare Hindremäe
Loe pikemalt 11. mai Raplmaa Sõnumitest