-1.7 C
Rapla
Reede, 19 apr. 2024
ArvamusTänavust EM-i varjutab terrorioht

Tänavust EM-i varjutab terrorioht

Rohkem kui kunagi varem on just tänavu enne jalgpalli Euroopa meistrivõistlusi räägitud suurturniiri ähvardavast terroriohust. Selleks on ka põhjust.

Viimastel nädalatel on meedia kaudu välja imbunud teated kinninabitud terroristidest, kes plaanisid korraldada rünnakuid just EM-i ajal. Tuleb loota, et kõik see vaid jututasandile jääbki ning kümnes Prantsusmaa linnas hakkab kõige valjemini kõnelema Ilus Mäng.
Reede, 13. november 2015. ISIS-e terroristid ründavad Pariisi. Üheks sihtmärgiks on Prantsusmaa rahvusstaadion Stade de France, kus käib parasjagu kodumeeskonna ja Saksamaa vaheline jalgpallimatš. Teiste seas jälgivad tribüünidelt mängu ka Prantsusmaa president Francois Hollande ja Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Staadioni läheduses toimub kolm suitsiidirünnakut, milles hukkub neli inimest. Kolm neist olid terroristid. Juba järgmisel päeval kerkisid esile küsimused seoses jalgpalli EM-i turvalisusega. Radikaalsemad hääled nõudsid turniiri ärajätmist, viidates võimalikule terroriohule.
Teisipäev, 22. märts 2016. Terroristide järgmine sihtmärk Lääne-Euroopas on Brüssel. Rünnakutes hukkub 35 inimest, kellest kolm olid suitsiiditerroristid. Paar päeva enne seda oli politsei kinni nabinud Pariisi rünnakute ühe korraldaja Salah Abdeslami. Tema materjalide läbiotsimisel selgub, et ISIS plaanib Euroopa meistrivõistluste ajal rünnakut Inglismaa fännide vastu. Ühe võimaliku sihtmärgina on mainitud laupäeval, 11. juunil Marseille’ linnas toimuvat Inglismaa–Venemaa mängu.
Need uudised teevad ärevaks. Sky Sports teatas 25. mail, et hinnanguliselt reisib turniiri käigus Prantsusmaale pool miljonit Briti jalgpallifänni. Lisaks Inglismaa fännidele on nende seas ka vutisõbrad Iirimaalt, Põhja-Iirist ja Wales’ist. Kõik need neli Briti saarte jalgpallikoondist pääsesid EM-i finaalturniirile.
Terroristi seisukohast, kes soovib teha kurja, on igati mõistetav, miks rünnata just jalgpalli EM-i. Ehk mõningate mööndustega on terve maailma pilgud juunis ja juuli esimeses pooles pööratud Prantsusmaale. Lisaks reisib sinna miljoneid jalgpallifänne kogu Euroopast. Jumal hoidku selle eest, aga kui terroristidel peaks õnnestuma oma plaanid ellu viia, garanteerib see neile erakordselt suure tähelepanu. Kurja saab sellistes tingimustes teha maksimaalselt.
Loomulikult on Prantsusmaa võimud kõige sellega kursis. Pall pannakse mängu reedel, aga turvameetmete poolest on turniir alguse saanud juba praegu. Pariisi politseijuht Michel Cadot kinnitas esmaspäeval, et vähemalt Prantsusmaa pealinnas ollakse turniiriks valmis nii palju kui võimalik. “Me oleme täna nii valmis, kui me olla saame,” kinnitas Cadot Reutersi vahendusel. Terve Prantsusmaa peale on turniiri käigus korda ja ohutust tagamas rohkem kui 90 000 politseinikku, sõdurit ja turvameest.
Jääb üle ainult loota, et kui mõni terrorist püüabki turniiri käigus kurja teha, peatatakse ta enne, kui see õnnestub. Kõige tähtsam on see, et järgneva kuu aja jooksul saaks kõige valjemini kõneleda Ilus Mäng ise. Vana maailma parim vutimaa ootab väljaselgitamist.

Siim Jõgis